Visszafelé sülhet el az iráni drónok bevetése Ukrajnában – Portfolio

Ukrajna kedden közölte, hogy a Sahed-136-os drónok támadásai a hét folyamán erőműveinek csaknem egyharmadát megsemmisítették. Ugyanakkor Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint az ukrán légtérbe berepülő iráni drónok közel 70 százalékát képesek megsemmisíteni.

A berlini biztonsági konferencián elhangzó Jens Stoltenberg-beszéd szerint a nyugat egyértelmű válasza az infrastruktúra szisztematikus lebombázására, hogy a védelmi szövetség fokozza a légvédelmi rendszerek szállítását, illetve kifejezetten drónok ellen használatos rendszereket is átadnak az ukrán haderő részére.

A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy teljesítjük, amit ígértünk, és még több légvédelmi rendszert szállítunk, köztük drónok elleni rendszereket is, az iráni drónok jelentette konkrét fenyegetés miatt

– mondta Stoltenberg.

A légicsapások az új ukrajnai orosz katonai főparancsnok, Szergej Szurovikin tábornok kinevezésével egy időben kezdődtek a múlt héten. A rakéta- és dróntámadások hírére Ukrajna nyugati szövetségesei is gyorsan reagáltak, az első német IRIS-T légvédelmi rendszer már szerdára a frontra került, és az első kettő amerikai NASAMS légvédelem is hamarosan megérkezhet.

Címlapkép forrása: Reuters

Neked Ajánljuk