Világ: Zelenszkij: Folytatódik az ukrán területek visszafoglalása | hvg.hu – hvg.hu

Ukrajna további területek felszabadítását tervezi Liman visszavétele után. Az amerikai védelmi miniszter szerint a város elvesztése súlyos logisztikai csapás Oroszország számára.

Ukrajna egy héten belül további területeket fog visszafoglalni Liman városa után – mondta Volodimir Zelenszkij elnök a Guardian beszámolója szerint. Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán csapatok behatolnak Limanba, miután több ezer orosz katonát sikerült bekeríteniük a város közelében. A minisztérium egy videót is közzétett, amin katonái ukrán zászlót emelnek a magasba a városhatárt jelző tábla közelében.

Liman visszavétele lenne az első olyan katonai siker, amit Ukrajna olyan területen ér el, amit Moszkva a magáénak kiáltott ki, és amelyek „minden lehetséges eszközzel” meg kíván védeni.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatón „rendkívül biztatónak” nevezte Liman visszavételét. A miniszter szerint a város fontos logisztikai csomópont volt az orosz hadsereg számára, az erre futó utánpótlási útvalakat használták arra, hogy csapatokat és hadianyagot mozgassanak déli és nyugati irányba. „E útvonalak nélkül nehezebb dolguk lesz. Szóval a jövőre nézve ez fejtörést okoz az oroszoknak.”

Austin arról nem beszélt, hogy Liman elvesztése vezethet-e orosz háborús eszkalációhoz a donyecki régióban. Mindenesetre amerikai tisztviselők a napokban élesen elítélték Moszkva nukleáris fenyegetőzését, Joe Biden amerikai elnök pedig óva intette Vlagyimir Putyin orosz elnököt nukleáris fegyverek bevetésétől.

Neked Ajánljuk