Világ: Trump azonnali felmentését követelik a demokraták – hvg.hu

A képviselőházban szinte biztosan meglenne a többség az impeachment-eljárás megindításához.

Az amerikai kongresszus demokrata párti képviselői felkészültek arra, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) távolítsák el hivatalából Donald Trump amerikai elnököt, akinek hívei néhány napja megostromolták a washingtoni Capitolium épületét – közölte Katherine Clark demokrata párti házelnökhelyettes pénteken.

“Donald Trumpot el kell távolítani hivatalából, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel ezen leszünk demokráciánk védelme érdekében” – jelentette ki Clark. “Amennyiben Mike Pence alelnök nem kezdeményezi Trump eltávolítását az amerikai alkotmány 25. kiegészítése értelmében, úgy mi fogjuk kezdeményezni azt” – tette hozzá. Hangsúlyozta: egyelőre várnak még, hogy Pence az impeachment-eljárással esetleg mégis a gyorsabb utat választja, ugyanis az amerikai alkotmány 25. kiegészítése alapján az alelnök a kabinet többségi szavazatával kinyilváníthatja, hogy az elnök nem képes többé ellátni hivatalát. Clark szerint az impeachmentről már a következő héten szavazhatnak a képviselőházban.

A demokrata többségi képviselőházban szinte biztosan meglenne a többség az impeachment-eljárás megindításához.

A szenátusban azonban kétharmados hozzájárulásra és ezzel republikánus szenátorok támogatására volna szükség a hivatalban lévő elnök elmozdításához. Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor a CBS hírtelevíziónak nyilatkozva jelezte, hogy “mindenképpen fontolóra veszi” az impeachmentet. “Az elnök semmibe vette hivatali esküjét” – hangsúlyozta. Elítélte Trumpot, amiért – mint utalt rá – az amerikai törvényhozás épülete ellen uszította a tömeget.

A megválasztott elnök, Joe Biden szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Biden jelenleg a hivatali teendők átvételére összpontosít és a kongresszusra, illetve Pence-re és Trump-kabinet többi tagjára bízza, hogy belátásuk szerint járjanak el az impeachment, illetve a 25. alkotmánykiegészítés ügyében.

Csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője szólította fel Pence-t Trump felmentésére hivatalából.

Trump egy nappal azt követően, hogy rendezett átmenet ígért, pénteki nyilatkozatában azt üzente támogatóinak, hogy továbbra is jelentős beleszólásuk lesz az ügyekbe. Pénteki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott “a jövőben is hatalmas hangja lesz”. Arról biztosította híveit, hogy semmilyen formában nem fogják őket “méltatlanul, tisztességtelenül” kezelni.

A hivatalban lévő elnök csütörtökön elítélte a bírálói szerint általa szított tüntetéseket. “Én is fel vagyok háborodva az erőszakon, a törvénytelenségen és a felforduláson” – fogalmazott. “Elérkezett az ideje a kibékülésnek és gyógyulásnak” – tette hozzá. Az amerikai elnök emellett rendezett hatalomátadást ígért. “Egy új kormányt fognak beiktatni január 20-án. Most arra összpontosítok, hogy egy zökkenőmentes és rendezett hatalomátadást biztosítsak” – fogalmazott Trump, aki elemzők szerint a republikánusok nyomásának engedve tette nyilatkozatát. Twitter-üzenetében ugyanakkor közölte azt is, hogy nem fog részt venni Biden beiktatásán.

Neked Ajánljuk