Világ: Pence elutasította Trump felmentését | hvg.hu – hvg.hu

Az amerikai kongresszus megszavazta a határozatot, amiben felszólították az alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, de Pence közölte levélben, hogy elutasítja Trump felmentését.

Mike Pence amerikai alelnök kedden Nancy Pelosi demokrata párti házelnöknek címzett levelében elutasította Donalt Trump amerikai elnök felmentését a 25. alkotmánykiegészítés alapján.

“Nem hiszem, hogy egy ilyen lépés országunk érdekét szolgálná, vagy összhangban lenne alkotmányunkkal” – áll a levélben.

Az amerikai kongresszus nem sokkal később elfogadta a határozatot, amiben felszólítják Mike Pence alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, amelynek alapján a kabinet többségi szavazatával alkalmatlannak minősítheti Trumpot, és így az elnöki hatalom az alelnökre ruházódjon. A The New Yoork Times szerint 223-205 arányban szavaztak a képviselők a határozat mellett és mindössze egy republikánus támogatta.

Pelosi korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Azóta lemondott Trump kormányának több tagja is. Hétfőn Chad Wolf ügyvivő amerikai belbiztonsági miniszter nyújtotta be a lemondását, a múlt héten pedig Betsy DeVos oktatásügyi miniszter és Elaine Chao közlekedési miniszter.

Neked Ajánljuk