Világ: Őrizetbe vették a nyakra térdelő minneapolisi rendőrt | hvg.hu – hvg.hu

Pénteken őrizetbe vették azt a minneapolisi rendőrt, aki miatt meghalt hétfőn egy afroamerikai férfi. A haláleset felkorbácsolta a helyi színesbőrű közösség indulatait, még pénteken is tartottak a gyújtogatások és fosztogatások.

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok pénteken azt a minneapolisi rendőrt, aki addig térdelt egy afroamerikai férfi nyakán, amíg az megfulladt. Azt egyelőre nem tudni, hogy vádat emeltek-e ellene – jelentette a CNN.

Az áldozat, George Floyd nyakán addig térdelt egy rendőr, hogy megfulladt, és erről videofelvétel is készült. A férfi halála miatt tüntetések törtek ki, amik gyújtogatásba és fosztogatásba torkolltak az amerikai városban. Csütörtök éjjel egy rendőrőrsöt is lángba borítottak, és az indulatok pénteken sem csitultak.

Pénteken a CNN egyik színes bőrű tudósítóját élő adásban bilincselték meg. Az indulatok csitításában Donald Trump elnök sem jeleskedett, aki kitwittelte, hogy “Ha loptok, lövünk“.

A 46 éves George Floydot még hétfőn este igazoltatta négy rendőr, mert állítólag hamisított bankjeggyel próbált fizetni egy üzletben. A fegyvertelen férfit a földre teperték és megbilincselték, majd egyikük a nyakára térdelt. Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Később bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, de ott életét vesztette. A történteknek számos szemtanúja van, többen videóra vették a brutális rendőri intézkedést is.

Neked Ajánljuk