Világ: Megerősítették Biden győzelmét Georgiában | hvg.hu – hvg.hu

Donald Trump még mindig kérheti a szavazatok újraszámlálását az államban.

Biden nyert, Trump még küzd – amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

A megismételt georgiai szavazatszámlálás csütörtökön megszületett eredménye megerősítette Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét a hagyományosan republikánus többségű amerikai tagállamban. A kézi szavazatszámlálás eredményéről Brad Raffensperger államminiszter számolt be.

A kis szavazatszám-különbség miatt követelhette Donald Trump elnök az újraszámlálást, amelyet azután november 11-én rendeltek el. Biden az új eredmény alapján is csak szűken győzött, és miután a szavazatkülönbség fél százalék alatt van, Trump kérhet még egy újraszámlálást.

Korábban 2600 olyan szavazatot találtak Georgiában, amelyet nem számoltak be az amerikai választás eredményébe, ennek köszönhetően Donald Trump nagyjából 800 szavazattal csökkentette a hátrányát az államban, de fordítani akkor és most sem tudott.

Neked Ajánljuk