Világ: Lemond a miniszterségről Von der Leyen – hvg.hu

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa hétfőn bejelentette, hogy július 17-én lemond német védelmi miniszteri posztjáról.

A 2013. december óta német védelmi miniszteri tisztséget ellátó Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti szavazás eredményétől függetlenül távozik ebből a tisztségéből.

“Kedden bizalmat fogok kérni az Európai Parlamenttől. Függetlenül az eredménytől, le fogok mondani védelmi miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel Európát szolgálhassam” – írta Twitter-üzenetében.

Hűvös fogadtatásra számíthat a parlamentben az Európai Bizottság német elnökjelöltje

Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolták az Európai Unió állam- és kormányfői Jean-Claude Juncker utódjának. Most először az EU két legbefolyásosabb pozícióját két nő töltheti be. A huszonnyolcak a földrajzi, a politikai egyensúlyt is igyekeztek tiszteletben tartani, kelet-közép-európai mégsem került a négy legfontosabb pozícióba. Egyelőre.

Az Európai Tanács július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletén döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Neked Ajánljuk