Világ: Csehországban is megjelent a koronavírus omikron variánsa | hvg.hu – hvg.hu

Egyre közeledik Magyarország felé az új variáns, Csehországban mérlegelik, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást.

Koronavírus-járvány

Van-e visszatérés a “normalitáshoz” az oltásoknak köszönhetően? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk újabb járványhullámoktól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Csehországban is kimutatták a koronavírus omikron mutációjának jelenlétét – jelentette a cseh egészségügyi minisztérium hétfőn. Az omikront egy libereci nőnél mutatták ki a szűrések. A nő korábban többedmagával Namíbiában járt, Dél-Afrikán és Dubajon keresztül szombaton tért vissza Csehországba. A szombati szűrés eredményét hétfőn az állami laboratórium is megerősítette. Jelenleg folyik a csoport többi tagjának a kivizsgálása is, náluk egyelőre nem mutatták ki a fertőzést. A cseh hatóságok időközben betiltották azon országok állampolgárainak csehországi látogatásait, ahol az omikron feltűnt.

Az ügyvezető cseh kormány és az országos válságstáb képviselői hétfői találkozójukon arra az álláspontra jutottak, hogy mérlegelni kell a koronavírus-elleni oltás kötelezővé tételét. Múlt péntek óta Csehországban újra egészségügyi szükségállapot és számos, a normális életet korlátozó óvintézkedés van érvényben, ezekről itt írtunk bővebben.

Képünk illusztráció

Neked Ajánljuk