Videóval tért vissza a Twitterre Trump, és elismerte a vereségét – hvg.hu

Rendezett hatalomátadás mellett kötelezte el magát Donald Trump abban a beszédében, amelynek felvétele a Twitteren jelent meg magyar idő szerint péntek hajnalban. Az amerikai elnök ebben először ismerte el nyilvánosan, hogy nem lesz második ciklusa.

Stábja minden jogi lehetőséget kihasznált, hogy vitassa a november 20-i, a demokrata Joe Biden győzelmével zárult választás eredményét, amivel pusztán az volt a célja, hogy biztosítsa a voksolás feddhetetlenségét és védje az amerikai demokráciát – állította videójában Donald Trump elnök, hozzátéve:

a kongresszus azonban mostanra jóváhagyta a végeredményt, január 20-án pedig egy új adminsztráció veszi át az ország irányítását.

Szavai szöges ellentétben állnak mindazzal, amit korábban állított. Másfél hónapja folyamatosan, és még szerdán, az általa meghirdetett, a Capitolium öt halálos áldozatot követelő ostromával végződött, általa meghirdetett tüntetés előtt is azzal tüzelte szimpatizánsait, hogy a választást elcsalták. Sőt, amikor a rendbontók már betörtek a törvényhozás épületébe, a Twitteren arról írt és beszélt egy felvételen, hogy jogtalanul fosztották meg a győzelemtől, az embereket pedig félrevezették, amiért joggal lehetnek dühösek. Igaz, a videóban már arra kérte a zavargókat, hogy menjenek haza. A videót és egy tweetjét a közösségi oldal úgy értékelte, hogy azok csak fokozzák az erőszakot, ezért előbb elérhetetlenné tette őket, majd kizárta Trumpot a fiókjából. Így tett később a Facebook, majd az Instagram és a Snapchat is.

Az elnök péntek hajnalban megjelent beszédében már nem volt szó választási csalásról vagy a szimpatizánsai jogos dühéről: nyugalomra szólított fel egy feszült választás után. „Le kell hűtenünk a kedélyeket, helyreállítanunk a nyugalmat” – mondta, majd kijelentette: mostantól arra összpontosít, hogy sima, rendezett, akadálytalan hatalomátadást biztosítson. Emellett arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy a nehéz 2020-as év után „a világjárvány legyőzéséhez és a világ legnagyszerűbb gazdaságának újraépítéséhez” mindenkitől együttműködésre van szükség.

Élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte, hogy elnökként szolgálhatta az amerikai népet, támogatóinak pedig azt üzente: „Tudom, hogy csalódottak vagytok, de szeretném, ha tudnátok, hogy a hihetetlen utunk csak most kezdődik.”

A Capitoliumot megostromlókhoz is szólt – ezzel nyitotta a beszédét –, és „förtelmesnek” nevezte a törvényhozás épülete elleni ostromot.

Nem képviselitek az országunkat. Azoknak pedig, akik törvényt szegtek: meg fogtok fizetni”

– jelentette ki.

Úgy fogalmazott, mint minden amerikait, őt is felháborította az erőszak. Azt állította, hogy azonnal kirendelte a Nemzeti Gárdát és a szövetségi rendőri erőket, hogy biztosítsák az épületet, és tisztítsák meg a betolakodóktól.

Trump azután szólalt meg, hogy mind többen szólítanak fel az elmozdítására a capitoliumi események óta. Erre az Egyesült Államok alkotmányának 25. módosítása ad lehetőséget, amely kimondja, hogy a kormány tagjai szavazattöbbséggel átruházhatják az alelnökre – jelen esetben Mike Pence-re – az elnöki jogkört, ha az elnök képtelen ellátni feladatait.

Pence sajtóértesülések szerint ellenzi az elmozdítást, jóllehet demokrata pártiak mellett több republikánus párti politikus is arra szólította fel a kormányzatot, hogy alkalmazza a 25. módosítást. Ugyanezt sürgette csütörtökön – méghozzá azonnal kezdeményezve – a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Jerrold Nadler is nyilatkozatban.

A nap, amelyet Amerika sosem feledhet

Az elektori szavazatok számlálásának napjára, a szerinte elcsalt elnökválasztás ellen hívta harcba a híveit Donald Trump, és ők hallgattak rá. Az eredmény megdöbbentő látvány volt, ahogy a kongresszusi rendőrség sorait félresöpörve a Trump melletti tüntetők betörtek a Capitolium épületébe, ahonnan ki kellett menekíteni a képviselőket és a szenátorokat.

Neked Ajánljuk