Véget ért Varsóban az euroszkeptikus és populista jobboldali pártok értekezlete – Portfolio

Megállapodás született több szélsőjobboldali párt között, azonban egyelőre nem alakul új frakció az Európai Parlamentben – derült ki a most véget ért varsói csúcson. A találkozón felszólalt Lengyelország formailag csak miniszterelnök-helyettesi tisztséget viselő tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski, a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság) elnöke is, aki szerint veszély fenyegeti a demokráciát, amelynek eljárásai kiüresednek, és elnyomják azokat, akik nem akarnak megfelelni bizonyos szabályoknak. A politikai korrektség fenyegeti, radikálisan korlátozza a szabadságot. Ezekre a kihívásokra nem csak nemet kell mondani, hanem egy másik tervet, egy másik javaslatot készíteni Európa számára – hangsúlyozta a pártelnök.

Ezt követően a résztvevők egy záróközleményt adtak ki, melynek értelmében elvetik az uniós jog önkényes alkalmazását, és kijelentik: teljes demokratikus legitimációjuk csak a szuverén államok intézményeinek van, az uniós szerveknek nincs, nekik szolgálniuk kell a nemzeti államokat. Csak így lehet megóvni az Uniót a válságoktól, és attól, hogy „önmagukat megválasztó elitek” próbálják kormányozni Európát. A közlemény szerint az Európai Parlamentben együttes üléseket szerveznek és egyeztetik szavazásukat többek között a tagállamok szuverenitásának védelmét és az illegális migrációt érintő kérdésekben.

Emellett azt is eldöntötték, hogy a következő ilyen konferenciát „a közeli hónapokban” Spanyolországban tartják, ahol – bár nem nevezik meg – bizonyára a Varsóban most jelen volt Santiago Abascal, a Vox párt elnöke lehet a vendéglátó.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Neked Ajánljuk