Választott Tirol: visszaesett az Osztrák Néppárt – Mandiner

A tartományi választás után biztos, hogy nem tud folytatódni a tiroli néppárti-zöld kormányzás.

Vasárnap választást tartottak az ausztriai Tirolban. A hagyományosan konzervatív alpesi tartományban mindig erős volt a jobboldal. Az eddigi ciklusban egy néppárti-zöld koalíció irányította a tartományt.

A vasárnapi választáson azonban a szavazópolgárok megbüntették az Ausztriát is kormányzó Néppártot: az eddigi adatok szerint közel 10 százalékot visszaesve 34 százalékot szerzett a Néppárt.

A második helyre jött fel a Szabadságpárt (FPÖ), közel 19 százalékon áll most, 3 százalékponttal jobban, mint a legutóbbi választáson. A szocdemek (SPÖ) 17 százalékon állnak – gyakorlatilag megismételve legutóbbi eredményüket –, a Zöldek 1 százalékot csökkenve 9 százalékon, míg a liberális NEOS 1 százalékot gyengülve 6 százalékon áll. Kilenc százalékot szerzett Fritz Dinkhauser tiroli politikus regionális Fritz Listája.

Jelen állás szerint a Néppárt és a Zöldek nem tudnák folytatni többségi koalícióként a kormányzást. A Néppárt vagy a szocdemekkel tudna nagykoalíciót alkotni, vagy pedig a Szabadságpárttal foghat össze. Osztrák lapok szerint a néppárti és a szocdem szavazók jelentős része tudna támogatni egy tiroli nagykoalíciós kormányzást.

Fotó: Innsbruck látképe (Tibor Bognar / Photononstop via AFP)

Neked Ajánljuk