Ursula von der Leyen jelölése miatt a koalíció felmondásával fenyegetőztek – Origo

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak szerdán. Mint ismert: a szocialista csúcsjelölt, Soros megbízható embere, Frans Timmermans bukása Orbán Viktor és a V4-országok nagy győzelme. Feltehetően ez is irritálja a német baloldalt.

Gabriel példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha Von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezi meg elnökjelöltként az Európai Tanács. A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség hozzá.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben kedden éppen arra hivatkozva tartózkodott Von der Leyen jelölésénél, hogy a német koalíció nem egységes a kérdésben. Gabriel szerint ez az érvelés “hülyeség”.
“Ha Merkel a kormány felhatalmazása nélkül nevezi meg Von der Leyent, azzal világosan megsérti a kormány szabályait, és ez elég ok a kormány elhagyására” – fogalmazott a korábbi alkancellár, aki szerint az SPD-nek meg kell akadályoznia, hogy Von der Leyent kinevezzék az Európai Bizottság élére, máskülönben részesévé válik a “kutyakomédiának”, és viccet csinál az EP-választásokból.
Steffen Seibert, a német kormány szóvivője a kabinet szokásos szerdai sajtótájékoztatóján reagált a szociáldemokrata politikus bírálatára. Leszögezte: Von der Leyen jelölése jogszerű, nem történt trükközés. Az Európai Tanács feladata, hogy az Európai Parlamentnek javaslatot tegyen arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke, a bizottság többi tagját pedig az európai szerződések értelmében valóban a többi tagállami kormány nevezi meg – emlékeztetett Seibert.

Ursula von der LeyenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Seeger

Annagret Kramp-Karrenbauer, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője viszont elégedett, hogy pártja egyik politikusát jelölték az uniós testület élére. A konzervatív pártvezető szerint a szociáldemokraták nem Németország és nem Európa érdekeit nézik.

Markus Söder, a CSU vezetője szintén bírálta a szociáldemokratákat, és példa nélkülinek nevezte, hogy annak ellenére, hogy német a jelölt a bizottság élére, Németország nem képes őt egyhangúlag támogatni. Mint mondta: kínos, hogy az SPD nem képes konstruktívan állni a helyzethez.
“Ez eléggé megterheli a koalíciós együttműködést” – hangoztatta Söder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Mind a megbukott német (néppárti) csúcsjelölt, mind Martin Shultz, az Európai Parlament egykori német (szocialista) elnöke enyhén szólva elégedetlen volt a keddi eseményekkel. Manfred Weber szerint Orbán Viktor és Macron miatt bukott meg a csúcsjelölti rendszer, azaz miattuk nem lett sem ő, sem Timmermans uniós vezető, Shultz szerint mindez Orbán Viktor és a V4-ek győzelme.

Az Európai Tanács kedd délután döntött arról, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelöli az Európai Bizottság élére, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnöki posztjára, Josep Borell spanyol külügyminisztert, az EP korábbi elnökét az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára javasolja, Charles Michel belga kormányfőt pedig megválasztotta Donald Tusk utódjának az Európai Tanács elnöki posztján.

Neked Ajánljuk