Újabb nagy győzelem a táliboknak: szétverték az ellenállókat, megszereztek egy rakás amerikai fegyvert – Portfolio

Úgy tűnik, elesett Pandzsír

Nagyon úgy tűnik, hogy heves, napon át tartó harcok után elesett Pandzsír, az utolsó olyan tartomány, amely még ellenállt a tálibok hódításának Afganisztánban. A tálibok a tartományi önkormányzat épülete előtt fotózkodtak, illetve Zabihulla Mudzsahid, az iszlamista mozgalom szóvivője győzelmet deklarált.

A közösségi médiába feltöltött felvételek alapján a pandzsíri városok, falvak valóban a tálibok irányítása alá kerültek. Az ellenállók nagy része elmenekült vagy megadta magát.

Ahmad Masszoúd, a pandzsíri ellenállók (hivatalosan Nemzeti Ellenállási Front Afganisztánért) vezetője nem ismerte el vereségét és további ellenállást hirdetett, illetve azt is közölte, hogy ő biztonságban van és valahol Pandzsírban rejtőzködik.

Pandzsírban vagyunk. Az ellenállás folytatódik

– írta Ahmad Masszoúd Twitteren.

A legendás mudzsahed vezető fia valószínűleg azt tervezi, hogy a hegyekből rejtőzve indít majd ellenálló mozgalmával támadásokat a tálibokkal szemben, akik a pandzsíri falvakat, vásárokat irányítják. Az nem világos, hogy hány katona követte Masszoúdot a hegyekbe.

Masszoúd ezen kívül országos ellenállásra szólította fel Afganisztán lakosságát. A felszólítás következtében több nagyvárosban – többek közt Kabulban – az utcára vonultak az emberek, de nincs hír arról, hogy máshol az országban fegyveres ellenállás indult volna a tálibok ellen.

Arról sincs információ, mi lett Amrulla Szaleh sorsa, aki volt afgán alelnökként szintén az ellenállás fontos vezetőjeként végsőkig tartó harcot ígért a tálibok ellen. Utoljára szeptember 3-án posztolt Twitterre, ezután egyes pletykák szerint Tádzsikisztánba menekült.

A Pandzsírért folytatott harcok során több száz tálib fegyveres és ellenálló vesztett életét, pontos szám nincs erről, hiszen mindkét oldal alábecsülte saját veszteségeit és túlbecsülte az ellenséges elesettek számát.

Indiai hírforrások közben arról is beszámoltak, hogy az ellenállókkal szemben folytatott harcot pakisztáni katonák is segítették. Hiteles, független forrásból elérhető hírek erről nincsenek, India pedig Pakisztán régi riválisa, így az ilyen híradások igencsak megkérdőjelezhető hitelességűek. Az viszont tény, hogy a pakisztáni titkosszolgálat vezetője a napokban a tálibokkal tárgyalt és vélhetően Pandzsír is téma volt:

Újabb amerikai fegyvereket kaparintottak meg a tálibok

A közösségi oldalakon keringő videók alapján úgy néz ki, a tálibok újabb jelentős mennyiségű amerikai fegyvert és katonai járművet kaparintottak meg a pandzsíri ellenállóktól.

Egy Youtube-videón az látható, hogy a tálibok két amerikai UH-60-as közepes és egy MD-530-as könnyű helikoptert zsákmányoltak az iszlamisták – látszólag működőképes állapotban.

A helikopterek megszerzése azért is kritikus tényező, mert a tálibok propaganda-eszközként kezdték el használni az amerikai forgószárnyasokat, míg az Egyesült Államok kivonuló katonái mindent igyekeztek megtenni, hogy legalább a kabuli reptéren hagyott helikoptereket használhatatlanná tegyék.

Több videót is látni, melyen a tálibok M113-as lánctalpas páncélosokat és régi szovjet T-55-ös és T-62-es tankokat vesznek szemügyre, de igencsak megkérdőjelezhető ezeknek a felvételeknek a hitelessége. A Pandzsírból korábban kiszivárgott videók alapján nagyon limitált mennyiségű lánctalpas páncélos volt csak az ellenállók irányítása alatt és inkább Humveekkal, illetve néhány M1117-es 4×4-es MRAP-pel voltak felszerelve. Ezeknek az eszközöknek egy része valószínűleg megsemmisült a harcok során, de jó esély van rá, hogy ezek közül a járművek közül is volt, ami tálib kézre került.

Arról is elérhetők videók a Facebookon, hogy pandzsíri harcosok állítólag hűségesküt tesznek a táliboknak, akik megígérik, hogy nem fognak sem velük szemben, sem a pandzsíri lakossággal szemben semmilyen retorziót alkalmazni.

Folyik a konszolidáció

Közben a tálibok nekiálltak, hogy konszolidálják hatalmukat és átalakítsák Afganisztán arculatát, hogy az ő értelmezésük szerinti iszlám törvényeknek megfeleljen. Várhatóan ma-holnap bejelentésre kerül a hivatalos tálib kormány összetétele is.

Az Egyesült Államok volt kabuli nagykövetségének falát – ami inkább hasonlított egy erődre, mint egy hagyományos nagykövetségre – gigantikus tálib zászlóval, az iszlám hitvallás feliratával és egy Koránt ábrázoló képpel festették le. Korábban olyan képek voltak itt láthatók, amelyek az afgán-amerikai barátságot szimbolizálták és a nők eredményeit ismertették – például az afgán lányok robotika-csapatának képe.

Újraindult az oktatás is Afganisztánban: az egyik egyetemen készült fotó alapján a nőket és férfiakat függöny választja el a tanteremben, a nőknek ezen kívül csadort – az arcukon és a kezükön kívül mindent takaró ruházatot kell hordaniuk.

Közben érkeznek a hírek a tálibok atrocitásairól is: állítólag a családja szeme láttára végeztek ki egy terhes rendőrnőt Gór-tartományban.

Ezen kívül az amerikai média szerint nem engedik felszállni azokat a kereskedelmi repülőgépeket sem, amelyek amerikai állampolgárokat visznek a fedélzetükön. Más források szerint valójában az amerikai külügyminisztérium hátráltatja a kimenekítést, mert nem tudják megfelelően átvilágítani a repülőgépen utazó személyeket.

Címlapkép: Bilal Guler/Anadolu Agency via Getty Images

Neked Ajánljuk