Újabb gond derült ki az oltásokkal kapcsolatban – Napi.hu

Egy amerikai professzor arra figyelmeztet, hogy a legfiatalabbak beoltása nélkül nincs esély a nyájimmunitás elérésére a koronavírus-fertőzéssel szemben.

Fotó: AstraZeneca

A klinikai kutatások hiánya miatt egyelőre a koronavírus-vakcinák 16 éven aluliaknak nem adhatók, pedig az ő beoltásuk nélkül nem érhetjük el a nyájimmunitást – idézi a 24.hu Galit Altert, a Harvard Egyetem Ragon Intézetének csoportvezetőjét, a Harvard Orvosi Karának professzorát. “Óriási populációról beszélünk, masszív közösségekről a világ minden táján. Az elmúlt egy évben kiderült, hogy a gyerekek komoly hordozók, ezért muszáj őket minél előbb beoltanunk” – mondta a szakértő.

A gyerekeket és a tinédzsereket azért nem lehet beoltani egyelőre, mert esetükben a vakcinák engedélyezésének feltételeként külön klinikai kutatásokat írnak elő a hatóságok. Ugyanez a helyzet az állapotos nőkkel. Alter elmondta, hogy a tinédzser populációnál már elindultak a kutatások. Figyelembe veszik a HPV-vakcinákkal kapcsolatos kutatási eredményeket is, amelyek hatékonyak és biztonságosak a tinédzser korosztályban.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Neked Ajánljuk