Új-Zélandra is bejutott az omikron, a miniszterelnök lemondta a saját lagziját – 444.hu

Az omikron elkezdett terjedni a lakosság körében – közölte Jacinda Ardern miniszterelnök, és bejelentette, hogy a legszigorúbb szintű korlátozásokat vezetik be.

A vasárnap éjfélkor életbe lépő ún. vörös riasztás idején az üzletek és az iskolák nyitva maradhatnak, a belföldi utazás engedélyezett, de a maszkviselés kötelező, 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem tarthatnak, és oltottsági igazolványhoz kötik a nem életbe vágó fontosságú üzletek látogatását.

Jacinda Ardern


Fotó:
JEFF TOLLAN/AFP

Ardern hangsúlyozta, hogy a szigorú határellenőrzések segítettek késleltetni az omikron széles körű terjedését, amivel Új-Zéland időt nyert, több oltást tudtak beadni és felkészülhettek az előbb-utóbb úgyis megérkező, még fertőzőbb variánsra. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 12 évesnél idősebbek 95 százaléka be van oltva egyszer, 93 százaléka pedig kétszer.

A miniszterelnök szerint arra lehet számítani, hogy a következő hetekben ezrek fertőződhetnek meg naponta az 5 milliós országban – ez a magyar fülnek nem hangzik olyan sokkolóan, hiszen nálunk 15 ezer új fertőzött is összejön egy nap, de Új-Zélandon nem volt példa ilyen számokra, közel sem.

A szigetországban az egyik legalacsonyabb az egy főre jutó, Coviddal kapcsolatos halálozás a világon, összesen 52-en haltak bele a koronavírus-járványba.

Hangulatos kép a lezárások és a kötelező oltás elleni christchurchi tüntetésről


Fotó:
SANKA VIDANAGAMA/NurPhoto via AFP

Jacinda Ardern újságírói kérdésre elmondta, hogy vőlegényével közösen úgy döntöttek, elhalasztják a februárra tervezett esküvőjüket, mert nem akarják azt a korlátozások idején megtartani. „Ilyen az élet” – mondta a miniszterelnök, egyúttal emlékeztetett, hogy ennél sokkal nagyobb megpróbáltatásokat kellett elviselnie új-zélandiak ezreinek. (Guardian)

Neked Ajánljuk