Trump keményen belerúgott Kínába, de marad a kereskedelmi alku – Portfolio

Nagyon durván kritizálta Kínát Donald Trump elnök a sajtótájékoztató kezdetén: mint mondta, Kína “több évtizeden keresztül lehúzta Egyesült Államokat” és “hatalmas anyagi és szellemi károkat okozott” az amerikaiaknak.

“Ellopták az amerikai munkahelyeket, ellopták az amerikai szellemi tulajdonjogokat” – tette hozzá. Kína folyamatosan megsértette az elköteleződéseit Amerika és a világ iránt – mondta az elnök. 

Azzal is megvádolta az ázsiai országot, hogy az ő mulasztásuk miatt terjedt el a koronavírus, amely amerikai százezrek és a világ lakosságának milliót ölte meg, nem is beszélve a gazdasági károkról. Hozzátette: Kína irányítja a WHO-t is, annak ellenére, hogy csak 40 millió dollárt fizetnek nekik – mondta Trump.

Bejelentette: az Egyesült Államok eltörli a WHO-val való kapcsolatát és az eddig nekik fizetett, évi 400 millió dolláros támogatást más szervezeteknek adják.

A szellemi tulajdon védelme érdekében is intézkedik az Egyesült Államok: lépéseket fognak tenni az egyetemek megvédésére, egyes, potenciálisan veszélyes külföldi látogatókat pedig kitiltanak az országból.

Ezen kívül megvizsgálják majd az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégeket is, de hogy pontosan milyen vizsgálatra kell ezeknek számítaniuk, egyelőre nem tudni.

“Hongkonggal kapcsolatosan is megszegte az ígéreteit Kína, melyek az 1997-es átadáshoz kapcsolódnak” – mondta az elnök. Trump úgy látja, Hongkong többé nem autonóm, úgyhogy az Egyesült Államok a különleges státuszát visszavonja és egységesen kezeli majd a várost Kínával.

Szankcionálják azokat a kínai és hongkongi politikusokat, akik részt vettek Hongkong függetlenségének erodálásának – tette hozzá.

A bejelentések után Trump megszakította a sajtótájékoztatót, a markáns, kritikus szavak ellenére nem rúgta fel a januárban kötött előzetes kereskedelmi megállapodás Kínával és nem kommentálta a minnesotai eseményeket, sem a Twitter-háborút.

Címlapkép: Shutterstock

Neked Ajánljuk