Trump és Biden is kínai bizniszekkel tartalékol – Index.hu

Dübörög az amerikai választási kampány, és ebben az elnökjelöltek vagyoni helyzete, valamint az Egyesült Államok nagy riválisa, Kína egyaránt kiemelt témának számít. Nem csoda, hogy nagy figyelmet keltett az a szerdán megjelent hír, miszerint Donald Trump bankszámlát nyitott Kínában. Ez az amerikai elnök adónyilvántartásának elemzéséből derült ki, ráadásul az információ nem szerepelt a nyilvános pénzügyi beszámolóban. A számla a Trump International Hotels Management nevén van; a vállalat 2013 és 2015 között 88 561 dollár adót fizetett az ázsiai országban; ez több mint 36 millió forintnak felel meg.

Mindez nem csak azért kínos Trump számára, mert eközben folyamatosan próbálja felhívni a figyelmet riválisa, Joe Biden demokrata jelölt gyanús külföldi üzleteire. Az elnökválasztási kampányban egymásra licitálnak a jelöltek, melyikőjük lépne fel keményebben Pekinggel szemben – márpedig pénzügyi érdekeltségei miatt a republikánus elnök Kína-politikája is megkérdőjelezhető.

Évek óta húzódó ügy 

Valójában már a 2016-os elnökválasztás idején téma volt, hogy a Pekinggel szemben keményebb politikát sürgető republikánus jelölt egyben komoly üzleti érdekeltséggel van jelen az ázsiai országban. Pár nappal a megválasztását követően jelent meg a hír, miszerint több mint tíz év jogi hercehurca után Kínában bejegyezték a TRUMP védjegyet, ezzel a frissen megválasztott elnök vállalkozása előtt megnyílt az út az ázsiai piac előtt.

Az akkor megjelent hírek alapján húsz-harminc kínai városban épültek volna Trump-hotelek, az elnök azonban az összeférhetetlenség miatt – ideiglenesen – kénytelen volt nyilvánosan lemondani ERRŐL.

Bebiztosította üzleti érdekeltségeit Donald Trump lánya, Ivanka is. A most 38 éves üzletasszony divatmárkájának szerzett tizenhat védjegyet az ázsiai országban. Erről a hatóságok egyetlen nappal azt megelőzően döntöttek, hogy édesapja tanácsadójaként és egyben amerikai kormánytisztviselőként ez összeférhetetlenségi aggályokat vetett volna fel. A Forbes üzleti magazin szerint 2019 áprilisáig összesen 41 védjegyet jegyeztek be Ivanka Trump cégének Kínában, a hatóságok pedig 40 százalékkal gyorsabban döntöttek kérelmeiről azt követően, hogy apja 2017 januárjában bevette az ovális irodát.

Eközben Ivanka Trump férje, Jared Kushner családja is megvetette a lábát az ázsiai országban. Még 2017-ben kapta fel a sajtó a hírt, hogy az elök vejének nővére, Nicole Kushner kínai befektetőket keresett egy New Jersey-be tervezett ingatlanprojekthez. A Pekingben és Sanghajban tett látogatások során amerikai vízumot ígért 500 ezer dolláros beruházásokért cserébe, amiért később bocsánatot kellett kérnie.

A Biden család is jó eséllyel számíthat a kínai kapcsolatra – a demokrata jelölt veresége esetén is. Épp a múlt héten írt arról a New York Post bulvárlap, hogy Joe Biden fia összekötőként vállalt szerepet több kétes keleti üzletben is. A lap birtokába került levelezésekből kiderül: 

Hunter Biden Kínában évi tízmillió dolláros díjazásért dolgozott, ráadásul a meglehetősen problémásnak számító CEFC China Energy vállalattal állt üzleti kapcsolatban.

A pekingi kormánnyal zavaros kapcsolatban álló cég a világ több pontján, például Csehországban is befektetett, majd idén márciusban végül csődöt jelentett. 2017-ben azonban a kínai vállalat még prosperált, a most nyilvánosságra hozott levelezésekből pedig kiderül, hogy a Biden család is meglátta benne a lehetőséget.

Joe Biden kínai kapcsolatai egyébként jóval messzebbre, 2001-re nyúlnak vissza. Erről a The New York Times írt hosszabb elemzést; a lap szerint Biden akkor a szenátus külügyi bizottságának tagjaként látogatott az ázsiai országba, ahol az Egyesült Államok és Kína kapcsolatainak előmozdítására szólt a mandátuma. Korábbi beosztásának köszönhetően a demokrata jelölt régóta jó pekingi kapcsolatokat ápol, amit Barack Obama alelnökeként is kamatoztatott. Így került a képbe Hunter Biden, aki 2013-ban apjával tartott egy hivatalos kínai látogatásra. Akkor találkozott a Bank of China állami bank egyik leányvállalata, a BHR Partners képviselőjével, az ifjabb Biden pedig utóbb a vállalat igazgatótanácsában kapott pozíciót. A Fox News amerikai hírtelevízió honlapjának egy korábbi cikke szerint ennek köszönhetően 1,5 milliárd dolláros üzletet kötött a Bank of Chinával. 

(Borítókép: Morry Gash-Pool/Getty Images)  

Neked Ajánljuk