Trump: Egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi – hvg.hu

Az elnök újabb videóüzenetet tett közzé a Fehér Ház csatornáin. Elítélte az erőszakot, az impeachmentről viszont nem beszélt.

Ismét elítélte a washingtoni Capitoliumnál kitört erőszakot a távozó Donald Trump amerikai elnök szerda este közzétett videóüzenetében. „Szeretném nagyon világosan kifejezni magam, egyértelműen elítélem az erőszakot, amelynek a múlt héten lehettünk tanúi. Az erőszaknak és vandalizmusnak semmi keresnivalója sem az országunkban, sem a mozgalmunkban” – hangoztatta a leköszönő elnök, akinek hivatali ideje Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatásával jár le.

Trump közölte azt is, hogy utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy „minden szükséges eszközt felhasználva fenntartsák a rendet Washingtonban” az elkövetkező egy hétben.

Trump reagált arra is, hogy a Capitolium múlt szerdai ostroma után a legnagyobb közösségi oldalak felfüggesztették vagy törölték a csatornáit. A „szólásszabadság ellen elkövetett, példátlan támadásról” beszélt, és helytelennek és veszélyesnek nevezte azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel cenzúrázzák, törlik vagy feketelistára teszik „polgártársainkat”. Azt mondta, most egymás meghallgatására, nem pedig elhallgattatására van szükség.

Beszéde végén pedig arra szólította fel az amerikaiakat, hogy emelkedjenek felül a pillanatnyi érzelmeken, és fogjanak össze egy nemzetként.

Nem ejtett szót azonban arról, hogy az amerikai képviselőház szerdán megszavazta a felmentését célzó eljárás megindítását lázadás szításának vádjával a Capitoliumnál történtek miatt. Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhat az ügyben. A végső szót ugyanis a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot.

Az elnök korábban még arról beszélt, hogy „végtelenül nevetséges” az impeachment-kezdeményezés, amit „boszorkányüldözésnek” nevezett, és amely szerinte „hatalmas dühöt szül” az országban.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.

Neked Ajánljuk