Tóth Csaba Tibor: Jól áll Orbán Viktornak a NATO fekete bárányának szerepe, kár, hogy hazugság – Mandiner.hu

Nehéz azzal vitázni, hogy Magyarországnak, legalábbis rövid távon, szüksége van orosz olajra.

„»Veszélyes javaslatok vannak a NATO asztalán« – közölte keddi videójában Orbán Viktor az ukrajnai orosz agressziót tárgyaló, csütörtökön esedékes NATO-csúcsra készülve. Ha ennyiből a magyar kormányfő nehéz kötelességének súlya még nem érződne, a bejelentés úgy folytatódik, hogy vannak tagállamok, amelyek ismét felvetették, légtérzárat kellene létrehozni Ukrajna fölött. Ez Orbán Viktor szerint veszélyes, és ellenezni kell. Nem számolt be ugyanakkor arról, kik és pontosan hogyan vetették fel a kérdést.

Mások pedig egyenesen arra vetemedtek, hogy még az orosz földgáz- és olajembargó kérdését is asztalra tegyék a brüsszeli csúcs előtt, amelyeket pedig a magyar kormány azért ellenez, mert »aránytalanul, szinte elviselhetetlenül nagy terheket jelentene« bármelyik a magyar költségvetésre nézve.

Nehéz ezekkel a kijelentésekkel nem egyetérteni.

A repüléstilalmi zónáról a katonai szakértők számtalanszor elmondták már, hogy minden bizonnyal nem tudná elérni azt a célt a rakéták és megszálló hadsereg által pusztított Ukrajnában, amit a nemzetközi közvélemény széles tömegei nyugaton elvárnának tőle. Egy ilyen zóna egyoldalú NATO-s deklarálása ugyanis a gyakorlatban azt jelentené, hogy amennyiben Ukrajna légterét az orosz légierő megsérti, úgy a NATO-tagállamok vadászgépeinek kellene őket »kikísérni« onnan.”

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Neked Ajánljuk