Tombol a koronavírus-járvány, csak lassan áll helyre a világ rendje – Portfolio

Mecsetek tízezrei nyíltak meg újra Szaúd-Arábiában a koronavírus-járvány miatt elrendelt több mint két hónapos zárva tartás után, de az iszlám legszentebb helyét, Mekkát a nagyközönség továbbra sem látogathatja.

Szaúd Arábia mintegy 90 ezer mecset újranyitására készült fel, fertőtlenítették az imához használt takarókat, kézmosókat és a Korán, az iszlám szent könyv példányainak tárolására használt polcokat.

Az iszlám ügyek minisztériuma több millió példányban több nyelven küldte szét a tájékoztatót a nyilvános imák új rendszabályairól, amelyek szerint ima közben kétméteres távolságot kell betartani, állandóan arcmaszkot kell viselni, és tilos egymást kézfogással vagy öleléssel üdvözölni.

Tizenöt év alatti gyermeket nem engednek be az imára, az időseket és krónikus betegségekben szenvedőket is kérik, hogy otthon imádkozzanak.

A mecsetek csak a napi öt ima előtt negyedórával nyithatnak ki, és tíz perccel az ima vége után be kell zárniuk. A pénteki nagyima is csak 15 percig tarthat.

A mekkai Nagymecset, ahol Kába kő található, továbbra is zárva marad, a város több hete szigorú karanténban van. A medinai mecsetet, ahol Mohammed prófétát eltemették, részlegesen megnyitják, a nagyközönség a mecseten kívül imádkozhat.

A mekkai mecset zárva tartása arra enged következtetni, hogy a királyság feltehetően felfüggeszti az idei zarándoklatot, a háddzst, amely idén július végén esedékes. Egy magas rangú szaúdi illetékes már figyelmeztette a zarándoklatra készülőket, hogy a világjárvány idején idén ne készüljenek a háddzsra.

A járvány megfékezésre meghozott példa nélküli korlátozások ellenére a vahhábita királyságban több mint 83 ezer embert diagnosztizáltak a vírussal, közülük 480 beteg meghalt.

Iránban, ahol a hatóságok április 11-én kezdtek enyhíteni a korlátozó intézkedéseken, ismét gyorsult a járvány üteme, a fertőzöttek száma meghaladta a 150 ezret.

Kianus Dzsahánpur, az egészségügy-minisztérium szóvivője vasárnap elmondta, hogy az új fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 2516 volt, és az összes fertőzötté pedig 151 466. Az új halálesetek száma 63, a Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma így 7797. A tárca adatai szerint a kórból 118 848 ember gyógyult meg.

Május 2-ig Iránban lassult a vírus terjedése, a hivatalos adatok szerint március 30-án tetőzött a járvány: egy nap alatt 3186-an fertőződtek meg, azóta ez a szám 802-re esett vissza. Május 3. után a mutató ismét nőni kezdett, az utóbbi napokban 2000-2900 között mozgott. (MTI)

Neked Ajánljuk