Több robbanás hallatszott a moldovai oroszbarát szakadár terület központjában – Mandiner

A belbiztonsági minisztérium épületét is megtámadták.

Az önhatalmúlag kikiáltott „Dnyeszter melléki Köztársaság” központjában, Tiraszpolban kézi páncéltörő gránátvetővel lőtték a belbiztonsági minisztérium épületét. A támadás során senki sem sebesült meg – jelentette a TASZSZ a minisztériumra hivatkozva.

A minisztérium közlése szerint több robbanás hallatszott hétfőn közép-európai idő szerint három óra tájban. Az épületben több emeleten betörtek az ablakok, a helyiségekből füst száll. A helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelem szakemberei.

A Novosztyi Pridnyesztrovja helyi hírügynökség közzétette szemtanúk felvételeit, amelyeken két gránátvető látható az úton.

Andrej Szafonov, a Dnyeszter melléki terület „parlamentjének” képviselője a TASZSZ-nak elmondta, hogy

a belbiztonsági minisztérium elleni támadás célja szerinte pánik- és félelemkeltés volt a szakadár területen.

A képviselő a történteteket összefüggésbe hozta számos iskola, egészségügyi intézmény, kereskedelmi központ és más létesítmény aláaknázásáról szóló névtelen telefonhívásokkal.

Orosz tábornok: „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”

Moldovában pénteken a külügyminisztériumba kérették Oroszország chisinaui nagykövetét, tiltakozásul Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy kijelentése ellen, amely szerint Moszkva azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárata legyen a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez.

A tábornok azt mondta, hogy a Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez, ahol szerinte „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”.

(MTI)

Nyitóképen Tiraszpol városa. Fotó: ANDREA MANCINI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
 

Neked Ajánljuk