Több mint száz év után először hivatalosan is csődbe ment Oroszország – Portfolio

Vasárnap este lejárt a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó türelmi idő, amelyet Moszkva az ellene kirótt szankciók miatt nem tudott teljesíteni. Az országnak rendelkezésére áll a szükséges összeg, azonban mivel nem technikai okok miatt nem tud teljesíteni,

hivatalosan ez is államcsődöt jelent.

Hasonlóra 1918 óta nem volt példa, akkor a bolsevik hatalom tagadta meg a cári időszak idején felhalmozott adósság törlesztését. Az orosz államcsőd az ukrajnai háború kitörése óta a levegőben lógott, eddig azonban különböző kreatív megoldásokkal sikerült elkerülniük azt.

A mostani helyzet abból a szempontból mindenképp rendhagyó, hogy Moszkva hajlandó és képes is lenne fizetni, a szankciók miatt azonban ez gyakorlatilag lehetetlen. Jelen esetben ugyanis a hitelminősítőknek kellene egy nemteljesítő nyilatkozatot kiadni a kötvényeket illetően, azonban a szankciók miatt erre nincs lehetőségük. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a kötvénytulajdonosok kivárják, hogy a háború véget érjen, abban a reményben, hogy azt követően Moszkva már képes lesz fizetni nekik.

Anton Szilujanov orosz pénzügyminiszter “vis maiorra” hivatkozott az eset kapcsán, és “bohózatnak” nevezte a kialakult helyzetet.

Nagy kérdés, hogy okoz-e bármiféle hátrányt Oroszországnak a csőd. A hitelminősítők ugyan megállapíthatják a fizetésképtelenséget, de ebben a leginkább fájdalmas az lenne, ha emiatt a tőkebáramlás, finanszírozási művelet lehetetlenné válnak. Ez azonban jelen esetben elég irrelevánsnak tűnik, hiszen a korlátozó lépések miatt Oroszország amúgy is kiszorult a tőkepiacokról. Akik pedig mégis találnak “nem hivatalos” csatornákat, aligha ijednek meg egy olyan csődtől, ami nem igazi fizetésképtelenséget fejez ki.

A helyzet visszásságát jelzi, hogy a csőd hivatalossá válása után a rubel 4,4%-os szárnyalást mutatott a dollárral szemben hétfő reggel.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk