Több millióan nézték már meg azt a videót, ahol Putyint szemtől szemben kiosztják – Portfolio

A tádzsik elnök azt rótta fel az orosz elnöknek, hogy nem tiszteli az egykor a Szovjetunióhoz tartozó közép-ázsiai országokat – számol be a Szabad Európa külföldi kiadása.

Rahmon közvetlenül Putyinhoz fordulva fogalmazta meg kritikáját. Ezek szerint Tádzsikisztánt és a régió más országait kívülállóként kezelik, és jelezte, hogy a régió több befektetést érdemel Moszkvától.

A Youtube-ra feltöltött videó szerint a 7 perces felszólalás alatt Putyin kellemetlen helyzetbe került érthető módon. A videón Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői is láthatók, amint némán nézik a történéseket.

“Mindig is tiszteletben tartottuk fő stratégiai partnerünk érdekeit” – jelentette ki Rahmon, Oroszországra utalva. “Mi is tiszteletet akarunk” – hangsúlyozta.

Jól mutatja a tádzsik elnök elszántságát, hogy egy ponton a kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev megkéri, hogy hagyja abba, de Rahmon visszautasítja, és leszögezi: “azért jöttünk, hogy beszélgessünk”.

Rahmon felidézte a Szovjetunió 1991-es felbomlását, amelynek egyik oka szerinte az volt, hogy elhanyagolták Tádzsikisztán és Közép-Ázsia más országait.

A portál emlékeztet arra, hogy Rahmon Putyin egyik legfőbb szövetségese, és Putyin júniusban, Oroszország Ukrajna elleni orosz inváziója óta először utazott nyilvánosan külföldre, Dusanbéba, hogy tárgyalásokat folytasson Rahmonnal.

Címlapkép: Savkat Mirzijojev üzbég elnök (balról, majd az óra járásával megegyező irányban), Serdar Berdymukhamedov türkmén, Emomali Rahmon tádzsik, Vlagyimir Putyin orosz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Szergej Lebegyev, a szervezet főtitkára, Szadir Zsaparov kirgiz, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Nikol Pasinján örmény és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a Független Államok Közössége (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin

Neked Ajánljuk