Tilos közzétenni Zelenszkij-interjút – figyelmeztet az orosz médiahatóság – 444.hu

Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. március 3-án


Fotó:
SERGEI SUPINSKY/AFP

Figyelmeztetést adott ki az orosz állami médiafelügyelet, a Roszkomnadzor, miután híre ment, hogy egyes orosz médiumok interjút készítettek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A hatóság jelezte: senkinek nem szabad közzétenni interjút az ukrán elnökkel, és folyamatosan figyelni és vizsgálni fogják az újságokat és csatornákat, nehogy ez mégis megtörténjen.

Korábban a Meduza, a Dozsd TV és a Kommerszant című orosz lap közölte, hogy közösen videóinterjút készítettek Zelenszkijjel. Közülük a Meduza és a Dozsd egyaránt blokkolva van Oroszországban, de az orosz médiahatóság láthatóan tart attól, hogy egyes csatornák átveszik a határon túl működő orosznyelvű portáloktól az interjút.

A felvétel itt megtekinthető:

A Roszkomnadzor leszögezni, hogy az interjút készítő médiumok közül korábban többet is már „külföldi ügynöknek” minősítettek Oroszországban.

Oroszország a háború kitörése óta új törvényeket fogadtak el, és ezek korlátozzák, hogy az orosz média milyen módon tudósíthat az ukrajnai háborúról. Például nem lehet háborúnak nevezni a háborút, helyette csak a „különleges katonai művelet” kifejezés használható büntetlenül.

Az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatban hamisnak vélt híradások nyomán a tartalomszolgáltatók működtetőit akár 15 éves börtönbüntetés is fenyegetheti. (TASS / BBC)

Neked Ajánljuk