Terrortámadás lehetett a késelés a Charlie Hebdo régi szerkesztősége mellett – Index.hu

Cikkünk folyamatosan frissül!

Négy embert megkéseltek péntek délután a francia fővárosban nem messze a szatirikus folyóirat, a Charlie Hebdo régi szerkesztőségétől Párizs 11. kerületében, a Boulevard Richard Lenoiron – írja a Le Monde.

A támadás két áldozatának súlyos az állapota – közölte a France 24. 

A helyszínen találtak egy hentesbárd-szerű kést. A Le Figaro szerint két sebesült hírügynökségi újságíró, egy férfi és egy nő, a Premières Lignes munkatársai. Az utcán dohányoztak, amikor rájuk támadtak.

A hatóságok „terrorista szervezettel összefüggő gyilkossági kísérlet” miatt indítottak nyomozást, a terrorellenes rendőrség végzi.

A támadással két embert gyanúsítanak, mindkettőjüket őrizetbe vették.

A két gyanúsítottról nem hivatalos forrásból már felkerültek képek a világhálóra. A hatóságok még nem erősítették meg, hogy az alábbi képeken szereplő személyek voltak az elkövetők. Annyit tudni lehet, hogy egyikük kihallgatása már folyamatban van.

 Az egyik gyanúsítottról az alábbi képek kerültek fel az internetre.

  Az alábbi kép pedig a támadásban használt egyik fegyverről készült.

A másik elkövetőről a BBC jelentésében tekinthető meg egy fénykép.

A környéken hatalmas a rendőri készültség, a 3., a 4. és a 11. kerületi iskolákat bezárták, a diákokat nem engedik ki a tantermekből. A Le Monde értesülése szerint egy embert a Place de Bastille mellett vettek őrizetbe.

A Charlie Hebdo utcáját, a  A Rue Nicolas-Appert-t hermetikusan lezárták. Ez a francia szatirikus folyóirat régi szerkesztőségét jelenti, amely 2015-ben halálos támadás célpontja volt.

Jean Castex kormányfő a Twitteren azt írta, hogy azonnal találkozott Gérald Darmanin belügyminiszterrel, hogy egyeztessenek a helyzetről.

A Charlie Hebdo szerkesztősége ellen 2015. január 7-én hajtott végre terrorista támadást két algériai származású terrorista, Said és Chérif Kouachi a lapban publikált Mohamed-karikatúrák miatt. Január 9-én mindkettejükett kommandósok lőtték le. A Charlie Hebdo elleni merénylet volt a kezdete a 2015-ös iszlamista terrorista hullámnak, amely Franciaország-szerte 250 halálos  áldozata volt. Azoknak a pere, akik logisztikai vagy más segítséget nyújtottak a terroristáknak,  három hete kezdődött Párizsban. Tizenegy vádlottnak kell felelnie tettéért, a Charlie Hebdo pedig a tárgyalás kezdetére időzítette Mohamed prófétát ábrázoló korábbi karikatúráinak újbóli közzétételét.

(Borítókép: Sebesültet szállítanak a mentősök a Charlie Hebdo volt szerkesztőségének közelében 2020. szeptember 25-én. Fotó: Alain Jocard / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Neked Ajánljuk