Terjed a járvány hazánkban, a briteknél a felnőttek 80%-a már duplán oltott – Portfolio

Az egészségügyi és oktatási dolgozók számára már kötelező védettségi igazolás használatának bővítéséről kezdődött parlamenti vita a római alsóházban kedden, miközben négyszáz egyetemi tanár nemet mondott az oltás kötelezővé tételére.

A képviselőháznak arról kell szavaznia, hogy bővíteni kívánja-e a kormány augusztus 6-tól bevezetett rendelkezését, amely egyes szakmai kategóriák számára, valamint bizonyos helyszíneken, eseményeken kötelező tette a védettségi igazolást.

A kedd délben kezdődött parlamenti vita módosító indítványokkal indult, majd megszakadt, és ütemezés szerint szerdán folytatódik.    

A nyáron elsők között az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az átoltottság igazolását, amely többek között a vendéglátóhelyek zárt tereiben, mozikban, koncerteken, edzőtermekben is kötelezővé vált. Szeptember elsejétől a hosszú távú tömegközlekedési eszközökön, például a hajókon és a nagysebességű vasúti járatokon is kizárólag védettségi igazolással lehet utazni. Az igazolás egyedül az indulás előtti 48 órában végzett negatív teszttel váltható ki.    

A kormány az olaszul zöld kártyának nevezett oltási igazolás kötelezővé tételét a közigazgatásban kezdeményezte, valamint a magánszféra egyes ágazataiban.    

A Corriere della Sera napilapban kedden megjelent adatok szerint a járvány második hullámában, tavaly szeptemberben a 3,2 millió közalkalmazott több mint 71 százaléka dolgozott távmunkában, és 37 százalékuk még most is otthonról végzi munkáját.    

A képviselőházban kezdődött vita tulajdonképpen az oltási kötelezettség minél szélesebb bevezetéséről szól. Mario Draghi miniszterelnök korábban kijelentette, hogy legszívesebben kötelező tenné az oltást, de ahhoz az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) engedélye is szükséges. A kormány bizalmi szavazást szorgalmazott, majd ezt elvetette. A kormánypártok között a Matteo Salvini vezette Liga az oltás kötelezővé tétele helyett ingyenes tesztelést sürget.    

Az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt nemet mond a védettségi kötelezettség bővítésére úgy vélekedve, hogy a szigorítás a gazdasági tevékenységeket sújthatja. Az FdI indítványait a kormánypártok leszavazták, kivéve a jobboldali szövetséges Ligát, amely tartózkodott. A szakszervezetek sem támogatják a kormány javaslatait, a gyáriparosokat tömörítő Confindustria szervezete szerint oltási kötelezettség esetén az ezt kiváltó tesztek költségét az államnak kell fizetnie.    

Négyszáz egyetemi professzor nyílt levélben utasította el az oltási igazolás kötelezővé tételét, közöttük már beoltottak is a szabadságjogok védelmére hivatkozva. A római parlamentben sem kötelező az oltási igazolás, több szenátor és képviselő még az első adagot sem vette fel.    

A szeptember 13-án kezdődő tanév jelenléti oktatással, de turnusokkal és szájmaszkban indul el: hatéves kortól az osztályokban viselni kell a szájmaszkot.    

A járványbiztos Francesco Paolo Figliolo tábornok bejelentette, hogy az olaszok nyolcvan százaléka legalább egy adag oltást kapott. A 12 év feletti lakosság valamivel több mint 72 százaléka lett átoltva, ami 38,8 millió olaszt jelent.    

Hangoztatta, hogy az 50 és 59 közötti korosztályban azonban még mindig 1,8 millió azoknak a száma, akik az első dózist sem kérték. “Miattuk az egész oltási kampány veszélybe kerülhet” – mondta a járványbiztos. (MTI)

Neked Ajánljuk