Tech: Nem engedik vissza Donald Trumpot a Facebookra – hvg.hu

A Facebook túlságosan kockázatosnak tartja, hogy Donald Trump jelen legyen a közösségi oldalon. A tiltás 24 óra helyett most már határozatlan időre szól.

Biden nyert, Trump még küzd – amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

Mark Zuckerberg csütörtök délután egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy a szerdáról csütörtökre éjjel bejelentett 24 órás tiltást követően sem engedik fel Donald Trumpot a Facebookra, az amerikai elnök hozzáférését “határozatlan időre” felfüggesztik.

A lépésre azután szánta el magát a cég, hogy szerdán a Donald Trump mellett tüntető szimpatizánsok vonultak a Capitoliumhoz, ahová – miután az elnök nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból, az alelnöke pedig nyíltan fordult ellene –, be is tört a tömeg.

Zuckerberg úgy fogalmazott:

az elmúlt 24 óra sokkoló eseményei bebizonyították, hogy Donald Trump arra használja a még hátralévő hivatali idejét, hogy aláássa a békés hatalomátadást a megválasztott új elnöknek, Joe Bidennek.

A Facebook vezére azt is kijelentette, a határozatlan idejű tiltás legalább két hétig tart majd – amíg le nem zajlik a hatalomátadás –, és érinti Trump Facebook-oldalát és Instagram-fiókját is.

Zukerberg arról is ír, hogy Trump bejegyzéseivel nem ítélte el a Capitolium épületébe betörőket, velük szemben “elnéző” volt. Ezeket a posztokat a Facebook szerdán törölte a platformról.

Az egész ország számára egyértelmű kell, hogy legyen, hogy a következő 13 napban a hatalom átadása békésen fog lezajlani

– írta bejegyzésében.

Kedden a Facebook, a YouTube, majd a Twitter is elérhetetlenné tette a leköszönő amerikai elnök azon videóüzenetét, melyben továbbra is önmagát emlegette az elnökválasztás valódi nyertesének.

Trumpot korábban a Twitter is kitiltotta, ott 12 órás tilalmat kapott. A vállalat azt is megüzente: ha visszaengedése után Trump ismét megsérti a felhasználási feltételeket, akkor örökre eltiltják a Twitter használatától.

Bár ez a 12 órás tiltás már lejárt, Donald Trump egyelőre nem posztolt újabb bejegyzést a Twitterre.

Ha kíváncsi a fejleményekre, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk