Szlovénia kiakadt a magyar kormány nagy-magyarországos térképére – Index

GettyImages-634556474

2019.06.07. 21:13

“Sem nem európai, sem nem békés. Ezzel kést szúrtak Szlovénia szívébe” – reagált Marjan Sarec szlovén kormányfő a magyar kormány hivatalos Twitter-oldalán közzétett, a revizionista propagandából jól ismert térképre, amelyen Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után mohó kezekként tűnnek fel, hogy földterületeket kaparintsanak meg Magyarországtól. Az oldalt a Kovács Zoltán volt szóvivőhöz tartozó Nemzetközi Kommunikációs Iroda szerkeszti. 

A poszt ellen a szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán is tiltakozott, szerintük a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

Borut Pahor szlovén elnök pénteken a hírügynökségnek az MTI szerint azt mondta: érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is.

(Borítókép: Borut Pahor szlovén elnök)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

15%

4290 Ft

3647 Ft

15%

4990 Ft

4242 Ft

Neked Ajánljuk