Szergej Lavrov: Ukrajna kétség nélkül egy teljesen totalitárius náciféle állammá alakult – Mandiner

Az orosz külügyminiszter szerint az ENSZ BT Oroszország megbüntetéséről kíván tanácskozni, miközben szerinte éppen Ukrajna az, amelyet felelősségre kell vonni a cselekményeiért.

Csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ukrajnai háborúval foglalkozó rendkívüli ülésén felszólalt Szergej Lavrov. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter már a tanácskozás előtt kijelentette újságírók előtt, hogy

biztonságos távolságot fog tartani” Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől,

aki egyébként másfél órás késéssel jelent meg az ülésen, amelyen addig helyettese, Szergej Versinyin képviselte Oroszországot.

Lavrov kijelentette, hogy fegyverszállítmányaival és a kijevi vezetés támogatásával a Nyugat közvetlenül beavatkozik a konfliktusba. „Az Oroszország felőrlésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat közvetlen beavatkozását jelenti a konfliktusba, s ezzel a konfliktus szereplőjévé teszi” – hangsúlyozta az orosz diplomácia vezetője.

Különösen cinikusnak nevezte azon országok álláspontját, amelyek „fegyverekkel pumpálják tele Ukrajnát, és kiképzik katonáit”. Ennek a támogatásnak a célja szerinte egyértelműen az, hogy a harcokat „tekintet nélkül az áldozatokra és a pusztításra a lehető legtovább elhúzzák”.

Szergej Lavrov felhívta a figyelmet arra is:

Moszkvának semmi kétsége nincs afelől, hogy Ukrajna „egy teljesen totalitárius náciféle állammá alakult,

amelyben a humanitárius jog nemzetközi normáit lábbal tiporják”. Mint mondta, a „különleges hadművelet” elindítása elkerülhetetlen volt, az ország fenyegetéssé vált Oroszország nemzetbiztonságára. „Biztosíthatom Önöket, hogy ezt sosem fogjuk eltűrni” – húzta alá.

Sérelmezte, hogy az ENSZ BT Oroszország megbüntetéséről kíván tanácskozni, miközben szerinte éppen Ukrajna az, amelyet felelősségre kell vonni a cselekményeiért. Az ukrán erők terroristák taktikáit alkalmazzák, békés civileket használnak élő pajzsként – jelentette ki.

Lavrov tragédiának nevezte, hogy „egy teljesen más narratívát” próbálnak rákényszeríteni az orosz hadműveletre. Mindeközben fittyet hánynak arra, hogy ukrán erők „több mint nyolc éven át ölték” a Donyec-medence lakóit, és továbbra is ezt teszik – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Neked Ajánljuk