Súlyos bejelentés a Biontech-vezértől: negyedik oltásra is szükség lehet az omikron miatt – Pénzcentrum

Egyelőre nem tudni, kell-e új oltóanyagot fejleszteni az omikron variáns miatt. A Biontech társalapítója szerint az új mutáció ellen 3 oltás megfelelő védelmet nyújthat, ám ha az omikron leváltja a deltát, szükség lehet negyedik oltásra is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni a koronavírus omikron variánsa miatt – mondta Ugur Sahin, a BioNTech társalapítója a Spiegelnek.

MInt a szakember kifejtette, az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, melyik érvényesül döntő többségben. Így azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát – ez nem újdonság, a delta esetében is így volt.

Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy egyáltalán nem lesz szükség új oltóanyagra Ugur Sahin azt válaszolta: meg kell várni, hogy miként terjed az omikron és milyen a hatására kialakuló betegség klinikai képe. Az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, a Biontech társalapítója azt mondta: az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel és fejlődjön. Sahin számára úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal.

Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül, és ez minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd.

Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson. Így állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni. Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani több fajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát – fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

A vizsgálatok szerencsére azt mutatják, hogy az omikron csak egy részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető. Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem és mennyi ideig tart – mondta Ugur Sahin. Két adag még nem jelent kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást – tette hozzá.

A BioNTech vezetője számára úgy tűnik, hogy az omikron tovább terjed, ezért tudományos szempontból ésszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást, ahogyan az Egyesült Királyságban teszik. Arra a kérdésre, hogy ha valaki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, akkor az a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta:

ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában. A negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet.

Neked Ajánljuk