Sikeres ellentámadást jelentett be Kijev – Index.hu

A NATO-t már nem kötik a múltbeli kötelezettségvállalások, hogy visszatartsa magát attól, hogy erőit Kelet-Európában telepítse – mondta az Egyesült Államok vezette szövetség főtitkárhelyettese.

Moszkva maga érvénytelenítette minden tartalmát a NATO–orosz alapító okiratnak azzal, hogy megtámadta Ukrajnát, és leállította a szövetséggel folytatott párbeszédet

– mondta Mircea Geoana az Agence France-Presse-nek a Guardian híradása szerint.

Az 1997-es alapító okirat értelmében, amelynek célja az Oroszország és a szövetség közötti kapcsolatok újrarendezése volt, mindkét fél vállalta, hogy együttműködik annak érdekében, hogy „megakadályozzák a hagyományos erők potenciálisan fenyegető felhalmozódását Európa régióiban, beleértve Közép- és Kelet-Európát is”.

Geoana a litván fővárosban, Vilniusban mondott beszédében rámutatott: az oroszok 25 éve fontos döntéseket hoztak, és kötelezettségeket vállaltak arra, hogy nem támadják meg a szomszédjaikat, és hogy rendszeresen konzultálnak a NATO-val, amit már egyáltalán nem tesznek.

Tehát úgy gondolom, hogy valójában ez az alapító okirat alapvetően Oroszország miatt nem működik

– tette hozzá a főtitkárhelyettes.

Szerinte Oroszország gyakorlatilag eltávolodott az 1997-es megállapodás feltételeitől, ezért most már nincsenek korlátozások arra vonatkozóan, hogy a NATO területének minden négyzetcentiméterét az 5. cikkely és a szövetségeseink védjék.

A NATO 5. cikkelye a kollektív védelemre utal, amely kimondja, hogy az egyik tag elleni támadás az összes tag ellen irányuló támadás.

Geoana egyelőre nem közölt részleteket a tervezett bevetésekről, de azt elmondta, hogy „erőteljes, rugalmas és fenntartható jelenlétre” számít.

Neked Ajánljuk