Rejtett üzenet volt a Perseverance ejtőernyőjén – 24.hu

A Perseverance marsjáró múlt héten landolt a vörös bolygón, azóta már több felvételt is küldött az égitestről. A napokban kiderült, hogy a robot ejtőernyőjének mintázatában egy titkosított üzenetet rejtettek el a NASA szakemberei – írja az MTI. Ian Clark, a csapat rendszermérnöke a rejtvények rajongójaként dolgozta ki a bináris kódot.

A 21 méter széles ejtőernyő fehér és narancsszínű sávjai a megfejtés szerint a „Dare Mighty Things” („Merj hatalmas dolgokat véghezvinni”) üzenetet tartalmazzák, illetve a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pasadenai központjának koordinátáit.

Az idézet Theodore Roosevelttől származik, és a JPL főhadiszállásának egyik jelmondata.

Clark két éve állt elő az ötlettel, amikor a mérnökcsapat szokatlan mintázatot tervezett az ejtőernyőhöz, hogy haladási irányát pontosan látni lehessen a leszálláskor. A múlt csütörtöki landolás előtt csak hatan tudtak a kódról. Vártak, amíg az ejtőernyős leszállás képei visszaérkeztek a Földre, és csak ezt követően árulták el, hogy egy üzenetet rejtettek el az ejtőernyő mintázatában. Az űrrajongóknak csupán pár órába telt a kód megfejtése.

A mérnökök a Perseverance-en is elhelyeztek egy táblácskát, amely a vörös bolygón eddig landoló öt marsjárót ábrázolja. Matt Wallace projektmenedzser-helyettes további eldugott rejtvényeket is ígért. Ezek akkor válnak majd láthatóvá, ha a Perseverance kinyújtja kétméteres karját, és a jármű alját kezdi fotózni, illetve akkor, amikor a rover néhány hét múlva útra kel.

Neked Ajánljuk