Rács mögé kerülhet Robert Fico – Mandiner

A rendőrség már fel is szólította az ügyészséget, hogy kezdeményezzék Fico letartóztatást.

Mint arról április 20-án beszámoltunk, a szlovák rendőrség őrizetbe vette Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot, míg Ficót szintén bűnszervezet létrehozásával, hatalmi visszaéléssel és adótitok megszegésével gyanúsítják.

Eddig csak az egykori belügyminiszter kezén csattant a bilincs, mivel Ficót parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, ezért jelenleg ő szabad lábon van, a rendőrség jövő héten hallgathatja ki. Azonban úgy tűnik, nem marad ez sokáig így, ugyanis a szlovák rendőrség csütörtök reggel bejelentette,

arra kéri az ügyészséget, hogy rendelje el mind Fico, mind Kaliňák letartóztatását,

aminek az ügyészség eleget is fog tenni – számol be róla a Denník N. Az ügyészség mindkét gyanúsított ellen letartóztatást fog kérni, és a letartóztatás már folyamatban is van, azonban Fico esetében ez kicsit bonyolultabb, mivel parlamenti képviselőként mentelmi jog illeti meg, így először a parlamentnek kell döntenie a mentelmi jogának felfüggesztéséről. 

Miután az ügyészség kéri Fico mentelmi jogának felfüggesztését, először majd a Szlovák Nemzeti Tanács ezzel foglalkozó bizottsága foglalkozik az üggyel, ezután pedig a törvényhozás feles többséggel szavaz az egykori miniszterelnök, a szociál-populista Smer-SD elnökének sorsáról, viszont mind a bizottságban, mind a törvényhozásban többségben van a választások előtt a korrupció elleni küzdelemmel kampányoló kormánypártoknak.

Mint arra a Denník leendő magyar nyelvű portálja, a Napunk felhívja a figyelmet, Fico jelenleg abban bízhat, hogy Maroš Žilinka főügyész elkaszálja a rendőrségi indítványt.

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Neked Ajánljuk