Putyin „séfje” végre bevallotta, hogy ő irányítja a hírhedt Wagner-csoportot – Mandiner

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg.

Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan is elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben – olvasható az RTL Klub honlapján.  A cikkben azt írják:

Prigozsin korábban tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz.

sőt, a kapcsolatait megszellőztető Bellingcat oknyomozó hírportált, Meduza orosz híroldalt és Eho Moszkvi rádióadót be is perelte.

„Putyin séfje”

Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg a későbbi Wagner-csoport orosz „hazafiakból”, zsoldosai pedig először a kelet-ukrajnai szakadároknak, a Donyecki és a Luhanszki népköztársaságnak segítettek az ukrán hadsereg ellen. 2014-ben az orosz hadsereg hivatalosan még nem lépte át az ukrán határt, hogy segítse a csatlós államait.

Magam tisztítottam ki a régi fegyvereket, válogattam ki a golyóálló mellényeket, és találtam szakértőket, akik segíteni tudtak nekem”

– idézte Prigozsint az oligarcha Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata a VKontaktye orosz közösségi oldalon. Prigozsint cége az orosz elnöki hivatallal kötött étkeztetési szerződései miatt „Putyin séfjeként” emlegetik. Az oligarchát az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtotta a Wagner-csoporthoz fűződő viszonya miatt – olvasható az oldalon. 

Nyitókép: Putyin és Prigozsin. Fotó: Alekszej Druzsinyin / SPUTNIK / AFP

Neked Ajánljuk