Putyin aláírta a Herszon és Zaporizzsja függetlenségét elismerő rendeleteket – hvg.hu

Pénteken négy ukrán megye csatlakozását fogja bejelenteni az orosz elnök.

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alatt álló ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradóra tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök “döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát”.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23-27. között finoman szólva is szabálytalan „népszavazást” tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek – így Magyarország sem ismeri el, erről csütörtökön beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

Putyin pénteken ünnepélyes keretek között jelenti be, hogy Oroszország annektálja a négy ukrajnai területet. Az orosz elnök nagyszabású beszédet tart majd pénteken a Kremlben. A moszkvai Vörös téren pedig már felállítottak egy színpadot, amelyen óriásplakátok hirdetik, hogy a négy régió Oroszország része.

Neked Ajánljuk