Pfizert vagy Modernát kérjünk harmadik oltásnak? Friss tanulmány jelent meg a vakcinák hatásosságáról – Portfolio

A harmadik oltások hatásosságát vizsgáló fázis 2 klinikai vizsgálatok külső szakértők által ellenőrzött (peer reviewed) eredményeit a The Lancet nevű orvosi szaklapban publikálták. Az Egyesült Királyságban végzett teszteken 2878 fő 30 év feletti, jó egészségi állapotban lévő önkéntes vett részt, akik korábban megkapták már a két oltásukat. A résztvevők egyik felénél AstraZenecával, másik felénél Pfizer-vakcinával történt az alapimmunizálás. A tesztalanyok közel fele 70 év feletti volt. A placebóval oltott kontrollcsoport meningococcus elleni oltást kapott.

A hét, emlékeztető oltásként vizsgált vakcina a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, a Novavax, a Janssen (Johnson& Johnson), a CureVac és a Valneva vakcinája, amelyeket harmadik oltásként 10-12 hétre adtak be a második oltásokhoz képest.

Azoknál, akik korábban AstraZeneca-oltást kaptak, mind a hétfajta vakcina harmadik oltásként beadva növelte az immunitást, míg a Pfizer vakcinájának emlékeztető oltásaként alkalmazva a hétből hat oltóanyag emelte az antitest-szintet az tesztalanyoknál. A kivétel a Valneva nevű oltóanyag volt, amely eddig jól szerepelt a teszteken, de engedélyt még nem kapott alkalmazásra a gyógyszerhatóságoktól. A Pfizer vakcinára harmadik oltásként beadva nem növelte jelentősen az antitestek számát a placebóval oltott kontrollcsoporthoz képest.

Nagy volt a különbség az anitestes és a sejtes immunitás között a különböző vakcinák esetén, a legnagyobb növekedést az mRNS-vakcináknál (Pfizer, Moderna) mérték a harmadik oltás után négy héttel. A T-sejtes válaszokat mindegyik vakcina növelte, a legkevésbé a Valneva esetén volt erős a javulás.

  • Az eredetileg AstraZenecával oltottaknál a tüskefehérjét támadó antitestek száma a harmadik oltást követően 1,8-32,3-szorozódott, az 1,8-szoros érték a Valneva vakcinája után, a 32,3-szoros érték pedig a Moderna-vakcina után jelentkezett harmadik oltásként beadva.
  • Azoknál, akik első két oltásként Pfizert kaptak, az antitestek száma 1,3-11,5-szeresére emelkedett, a Valneva után volt a leggyengébb, 1,3-szoros érték, a Moderna után pedig 11,5-szörös értéket mértek.

Mind a hét vakcina biztonságosnak bizonyult harmadik oltásként alkalmazva, biztonsági aggályok nem merültek fel egyiknél sem. A leggyakoribb mellékhatások a fáradtság, fejfájás és az injekció helyén fellépő fájdalom voltak, amelyek nagyobb arányban a fiatalabbaknál jelentkeztek. A több mint 2800 főből 912 tesztalany számolt be mellékhatásokról, ezek közül 24 volt súlyosabb – írja a CNBC.

A hét vizsgált vakcina közül három egyelőre nem kapta meg a gyógyszerhatóság engedélyét sem az Egyesült Királyságban, sem az Európai Unióban. A CureVac leállította az első generációs vakcinájának fejlesztését októberben kiábrándító teszteredmények után. A Novavax a várakozások szerint a következő hetekben kaphat zöld utat az EU-ban, míg a Valneva engedélyezését a jövő év elejére várják.

A klinikai teszteket azzal a céllal kezdték el, hogy az Egyesült Királyságban szeptemberben indult emlékeztető oltási programnak információkat biztosítson. A program eredetileg az idősebb emberekre fókuszált és főként Pfizer, illetve Moderna oltásokat adtak be harmadik oltásként. Az országban a héten kiterjesztették az oltási programot a harmadik oltásra minden felnőttre az omikron-variáns megjelenésének hírére és három hónapra csökkentették a harmadik oltás beadását a korábbi 6 hónapos ajánlásról.

A teszteket az alfa, a béta és a delta variáns ellen végezték, valamint az eredeti, Vuhanban felbukkant vírusváltozatra.

A tanulmány korlátja, hogy csak az antitestes immunválaszokat vizsgálták, arra nincsenek adatok, hogy mennyiben akadályozzák meg a fertőzés átadását, a kórházba kerülést és a halált az egyes vakcinák harmadik oltásként beadva.

Kiemelték még a tanulmány szerzői, hogy rövidebb idő volt az oltások között, ami befolyásolja az immunválaszt, de még vizsgálják azt is, hogy 7-8 hónappal később beadva milyen a harmadik oltások hatása. Ennek eredményei csak jövőre várhatók.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk