Petíció indult Orbán Viktor miatt – Index.hu

„A vétó nem demokratikus. Ez megakadályozza Európa egységes fellépését. Ennek nagyon konkrét negatív hatásai vannak mindannyiunk számára. Ezt meg kell szüntetni!” – ez áll abban felhívásban, amelyben európai parlamenti képviselők buzdítanak a petíció aláírására az uniós vétó lehetősége ellen, amihez a magyar miniszterelnök – Oroszország elleni uniós szankciókat gátló – vétóit hozzák példaként. A petíció címe: „Állítsuk meg Orbán EU-val szembeni zsarolását!”

A felhívás kezdeményezője többek között

  • Daniel Freund, a Zöldek – az Európai Szabad Szövetség európai parlamenti képviselője,
  • a Spinelli-csoport elnöke, Domenec Ruiz Devesa (S&D, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), 
  • Sven Simon, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője, 
  • Clara Föller, a JEF Németország – Európai Fiatal Föderalisták elnöke, 
  • Omri Preiss, az Alliance 4 Europe képviselője és
  • Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője.

Guy Verhofstadt az elmúlt években többször kritizálta a magyar miniszterelnököt, nemrégiben pedig Twitter-oldalán is arról írt, hogy el kell venni Orbán Viktor vétójogát.

„Orbán Viktor csak pénzt akar”

A kezdeményezés indoklásában kritikák is megfogalmazódnak. Ezek az alábbiak:

  • A külpolitikában Orbán Viktor a vétójával megakadályozta, hogy határozott szankciókat vezessenek be a háborút szító Vlagyimir Putyin ellen. És mindezt csak azért, hogy kiváltságokat és pénzt zsaroljon ki az EU-tól. Ez mindannyiunk biztonságát veszélyezteti. 
  • A lengyel PiS (Jog és Igazságosság Pártja) és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor kormánya vétójogával védi egymást. A korrupció, valamint a demokrácia és a jogállamiság leépítése folytatódik.
  • Gazdaságpolitikai szempontból Lengyelország jelenleg megakadályozza, hogy a nagyvállalatok legalább minimális adót fizessenek, és ezzel az unió eurómilliárdokat veszít. 
  • Vlagyimir Putyinnak vagy Hszi Csin-pingnek csak „meg kell fordítania” egy kormányfőt, és így megbéníthatja az EU-t, vagy akár távolról is irányíthatja azt. Így nem tudunk előrelépni Európában.

Olyan Európát akarnak, ami védekezik a diktátorok ellen

A kezdeményezők szerint az uniós döntésekben az elsöprő többséget egyéni vétók torpedózzák meg. A felhívás szerzői véget akarnak vetni a nemzeti vétóknak az európai politikában, hozzátéve:

Demokratikus Európát akarunk. Egy Európát, amely élen jár. Egy olyan Európát, amely tudja, hogyan védekezzen a diktátorok és a demokrácia ellenségei ellen.

A kezdeményezők szerint most lehetőség nyílik az egyhangú döntések rendszerének eltörlésére és az EU demokratikusabbá tételére.

A nemzeti parlamentekkel, kormányokkal és uniós polgárokkal közösen kezdeményeztük a szükséges reformokat. Legfőbb prioritásunk: Az egyhangúság vége! Azt mondjuk: Hagyjátok abba! Le a vétójoggal az EU-ban! – hangoztatják a petíció kezdeményezői. A szervezők 5000 aláírást szeretnének összegyűjteni. 

(Borítókép: Orbán Viktor Brüsszelben 2022. május 30-án. Fotó: Johanna Geron / Reuters)

Neked Ajánljuk