Oroszország kiszáll a Nemzetközi Űrállomásból – Mandiner

A szankciók miatt hagyják el az oroszok az űrállomást.

Oroszország az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciókra hivatkozva kiszáll a Nemzetközi Űrállomás projektből – írja a Bloomberg. Az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz vezetője, Dimitrij Rozogin jelentette be ezt szombaton az állami tévének adott interjújában.

Rozogin elmondta, hogy azért szüntetik meg az együttműködést, mert az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kanada nem szüntette meg az orosz űriparban résztvevő vállalkozások elleni szankcióit. Hozzátette, hogy

a döntés már megszületett, csak nyilvánosan nem beszéltek még róla.

„A partnereinket hamarosan hivatalosan is értesíteni fogjuk, hogy az orosz kozmonauták egy éven belül elhagyják a Nemzetközi Űrállomás fedélzetét” – mondta.

Miért fontos ez?

A nemzetközi űrállomás esetében egészen a háborúig viszonylag politika mentesen tudott együttműködni Oroszország és az Egyesült Államok. Viszont Putyin február 24-én elindult háborúja a közös űrkutatás végét is jelentette. Mindez az egész űrkutatási iparágat hátráltathatja, mivel – például – csak az oroszok rendelkeznek olyan technológiával, amellyel személyzetet és utánpótlást tudnak feljuttatni az űrállomásra.

Nyitókép: MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség

Neked Ajánljuk