Oroszország delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját – Mandiner

A harci delfinek kiképzését a Szovjetunióban kezdték el.

Az orosz haditengerészet katonai célokra kiképzett delfinekkel védi fekete-tengeri flottáját – írta az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) híroldalán helyi idő szerint szerdán.

Harci delfinek

Műholdfelvételek szerint a szevasztopoli kikötő bejáratánál két víz alatti delfinkarámot helyeztek el még februárban, az ukrajnai háború kezdete körül. Elképzelhetőnek tartják, hogy a delfineket ellenséges búvárok ellen is be akarják vetni, akik megpróbálhatnak bejutni a kikötőbe, hogy megtámadják a hadihajókat, amelyek közül sok kívül esik az ukrán rakéták hatósugarán.    

A The Washington Post című amerikai napilap azt írta: a műholdas képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég is egyetért a haditengerészeti intézet szakértőinek érvelésével. A Maxar az újság rendelkezésére bocsátotta a feltételezést alátámasztó felvételeket.    

Kiváló hallásuknak köszönhetően a tengeri emlősök képesek felderíteni az aknákat és más potenciálisan veszélyes tárgyakat. Az 1960-as évek óta az amerikai hadsereg is kiképez delfineket és oroszlánfókákat a víz alatti fenyegetések elhárítása érdekében.    

Szovjet program

Az annapolisi székhelyű amerikai haditengerészeti intézet szerint a hidegháború alatt a szovjet haditengerészet több programot indított tengeri emlősökkel. Ezek közül az egyik keretében harci delfineket képeztek ki Szevasztopol környékén. A Szovjetunió összeomlása után a képzési helyszín Ukrajnához került, majd a Krím félsziget 2014-es bekebelezése után újra az orosz haditengerészet felügyelete alá. A programot azóta kibővítették – írta az amerikai intézet.

(MTI)

Nyitókép: Brusini Aurélien / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Neked Ajánljuk