Orbán Viktor: Az uniós vezetői posztok elosztásánál a V4-ek érvényesíteni fogják saját szempontjaikat – Origo

Fontos, hogy ne a brüsszeli bürokraták határozzák meg az Európai Unió következő éveit, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor hangsúlyozta: olyan irányba kell terelni az uniót, mely a migráció megállítása mellett tiszteletben tartja a nemzeteket, kiemeli a keresztény kultúra megőrzésének fontosságát és a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét. Azt, hogy a Fidesz melyik európai pártcsaládhoz tartozik a jövőben, a miniszterelnök nem lényegtelen, de másodlagos kérdésnek nevezte. 

Az uniós vezetői posztok elosztásánál a visegrádi államok érvényesíteni fogják saját szempontjaikat – erről beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. 

A politika tisztelettudó műfaj, de a döntéseknél az erő számít. Európa gazdasági növekedésének motorja a Közép-Európai térségben van, ezért az érdekeinket érvényesítenünk kell – mondta a miniszterelnök a budapesti V4-csúcsról, ahol a visegrádi országok miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel személyi és politikai kérdésekben is.

Kell olyan vezető Közép-Európából, aki a mi érdekeinket képviseli, Európa más részéből pedig olyan vezetőt tudunk támogatni, aki tisztel minket – mondta a miniszterelnök. 

Olyan vezetőt soha nem szabad megválasztani, aki részt vett valamelyik uniós ország megtámadásában  – mondta a miniszterelnök Frans Timmermansra utalva. Széles listával kell menni, és meg kell tudni állapodni – tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az Európai Unióban a döntésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni. 

Vannak ezek a bürokraták is Brüsszelben, sokan is vannak, mint a siserahad, élnek a buborékban, életidegen szabályokat akarnak elfogadtatni. De az Európai Unióban a vezetésnek a választott miniszterelnökök kezében kell maradni. Ezért tisztázni kell azokat a kérdéseket, amiket a bürokratáknak figyelembe kell venni 

– mondta Orbán Viktor.

Az európai parlamenti választásokról a miniszterelnök azt mondta: több fontos elv megvalósításához kért és kapott mandátumot. 

Egyrészt olyan dokumentumokat kell elfogadni és olyan vezetőket kell választani, akik hitet tesznek a migráció megállítása mellett.  Soros György maffiaszerű szervezeteit ki kell szorítani  – mondta a miniszterelnök.

Másrészt meg kell adni a tiszteletet a nemzeteknek. Aki tiszteletlen a nemzetekkel szemben, nem reménykedhet abban, hogy megbízást kapjon – tette hozzá.

Harmadrészt a keresztény kultúrát, amely kétezer év alatt kialakult Európában, meg kell védeni.  

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a tagállamok gazdaságpolitikai függetlenségét meg kell védeni. Nem lehet Brüsszelben dönteni arról, hogy milyen adórendszer legyen egy országban – mondta példaként a miniszterelnök. 

Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első. Nem Brüsszelben kigondolt dolgot kell érvényesíteni, mint ahogy azt az ellenzéki pártok gondolják – tette hozzá Orbán Viktor. Csak a magyarok tudják megmondani, mi jó Magyarországnak.

Arról, hogy a Fidesz melyik pártcsoportban foglal helyet, a miniszterelnök azt mondta, ez nem lényegtelen, de másodlagos kérdés.

Nem lehet lecövekelni egyetlen helyre, mert a szövetségek folyamatosan alakulnak – mondta. Ha az Európai Néppárt olyan irányba alakul, amely nem szolgálja a magyarok érdekeit, akkor nekünk ott nincs helyünk – tette hozzá. A Fidesz szeretné megtartani Helmuth Kohl néppártját, de ha a Néppárt megváltozik, ha bevándorláspárti lesz, ha nem tiszteli a nemzeteket, ha a brüsszeli bürokraták foglyává válik, akkor nem lehet maradni – mondta.

Az úgynevezett néppárti bölcsek tanácsáról azt mondta, őket azért kérték fel, mert a skandináv és Benelux országok pártjai megtámadták a Fideszt, ki akarták zárni. Ráadásul ezt éppen a kampányban tették, ami oda vezetett, hogy a néppárt rosszabbul szerepelt, mint ahogy várni lehetett.  Én nem fogadom el azt a hozzáállást, hogy ők idejönnek és megvizsgálnak minket, mint a tanulókat. Ez egy ország, egy haza. Egyenrangú tárgyalófelek vagyunk, meglátjuk, mire fogunk jutni 

– mondta Orbán Viktor.

A frissen benyújtott költségvetéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: az ország kezd egyre jobban teljesíteni. 

Egyre több a munkahely, egyre jobbak a bérek, összességében a gazdasági teljesítményünk egyre jobb. 

Ilyenkor a miniszterelnök és a kormány dolga, hogy a gazdaságot fenyegető kockázatokat ki kell védeni, meg kell védeni a fejlődés lehetőségét – mondta a miniszterelnök.

A gazdagabb nyugat-európai országok gazdasági növekedése lassul, mi pedig velük kereskedünk. A kérdés az: ha náluk rosszabbul megy, mehet-e nálunk jobban. Lehetséges-e olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely a nyugat-európai országok lassulása ellenére fenntartja a fejlődést? – jelölte meg a fő kérdést Orbán Viktor.

A kormány erre válaszul vezette be  a gazdaságvédelmi akciótervet.  Ennek része az adócsökkentés, részei a gazdasági növekedést támogató intézkedések, és eközben nem feledkezik meg a fő célról, arról, amiért az egész létezik: a családok megerősítéséről.

A dunai hajótragédiáról szólva Orbán Viktor azt mondta: súlyos, szíven ütő baleset történt, ami megrázta az országot. Most még a gyászé a fő szerep, de ha ezen túl leszünk, tárgyalni fog a dél-koreai vezetőkkel arról, hogy valamilyen emlékhelyet hozzanak létre. 

A kiemelési munkákban 498-an vettek részt – mondta a miniszterelnök. Büszkék lehetünk rájuk, a helytállásuk példaértékű volt, minden tiszteletet megérdemelnek és meg is fognak kapni – tette hozzá.

Neked Ajánljuk