Öngyilkos akart lenni a Vlagyimir Putyin nukleáris indítójáért felelős tiszt – Index.hu

Több mint 150 kulturális helyszín semmisült meg részben vagy teljesen a csaknem négy hónapja tartó ukrajnai háborúban – közölte csütörtökön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A harcok a szakértői vizsgálatok szerint 152 kulturális helyszínt pusztítottak el részben vagy teljesen, köztük hetven vallási, harminc történelmi épületet, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és hét könyvtárat – számolt be róla a testület, hozzáfűzve, hogy az orosz támadás kezdete, február 24-e óta okozott károk háromnegyedét a donyecki, a harkivi és a kijevi régió szenvedte el.

Az ukrán kulturális helyszínek elleni sorozatos támadásoknak véget kell vetni

– hangsúlyozta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

Lazare Eloundou Assomo, az UNESCO Világörökségi Központjának kameruni születésű igazgatója már április közepén mintegy száz megrongálódott vagy elpusztult helyszínről számolt be, és drámainak nevezve a pusztítást. Elmondta, hogy ezek között van a mariupoli színház is. Mint mondta, súlyosan megrongálódtak XI. és XII. századból származó történelmi műemlékek, templomok és az ukrán kulturális örökség más emlékei is.

Az 1954-es hágai egyezmény aláírójaként Ukrajnának és Oroszországnak kötelessége megvédeni a kulturális örökséget fegyveres konfliktus esetén – emlékeztetett Audrey Azoulay. A hét ukrán világörökségi helyszínben az ENSZ-szervezet szerint eddig nem esett kár.

Neked Ajánljuk