Olasz elnöke lett az Európai Parlamentnek – Origo

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament (EP).

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség.

Az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassoli, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke a parlament plenáris ülésén tartott szavazás után Strasbourgban 2019. július 3-ánForrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében.

Három jelölt szállt rajta kívül versenybe a nagyrészt ceremoniális, azonban tekintélyes posztért: a német zöldpárti Ska Keller (119 szavazat), valamint Jan Zahradil (160 szavazat), az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció cseh és Sira Rego (43 szavazat), az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) spanyol politikusa.

Neked Ajánljuk