Nyílvesszős támadás történt egy norvég városban, többen meghaltak – 24.hu

Cikkünket frissítjük.

Több ember meghalt és sokan megsebesültek, miután egy férfi nyílvesszőkkel támadt a járókelőkre Norvégiában, írja a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint az incidens az Oslótól 80 kilométerre délnyugatra fekvő, 28 ezer fős Kongsberg városában történt helyi idő szerint 18 óra 15 perc magasságában.

A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a gyanúsított egyedül hajthatta végre a támadást. Øyvind Aas helyi rendőrkapitány azt nyilatkozta, egyelőre túl korai lenne kijelenteni, hogy terrortámadásról van szó.

Aas újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Oslóból is a városba irányítottak rendőröket és bombakereső csapatokat. Rengeteg szemtanút kell kihallgatniuk.

A norvég lapok szerint az elkövető először egy Coop Extrából lőtt az emberekre válogatás nélkül, majd a város több pontján is folytatta a vérengzést, mielőtt elfogták, de ezek az információk zavarosak. A letartóztatott férfit mostanáig nem hallgatták ki.

Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

Harald Kristiansen, a Coop szóvivője a norvég állami sajtóval azt közölte, egyik üzletükben súlyos incidens történt, ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe. Azt elmondta, hogy a cég munkavállalói közül senki nem sérült meg.

Az áldozatok számáról egyelőre nem tudni pontos információt, de a helyi sajtó késő este öt halottról írt. A sérülteket a közeli kórházakba szállították, a lakosokat pedig felszólították, hogy ne mozduljanak ki otthonról.

A támadó nem adta meg magát egyből, összetűzésbe került a rendőrökkel. Állítólag egy civil ruhás rendőr is hátba lőtt, de Aas ezt nem erősítette meg.

Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

A helyszínre rengeteg jármű érkezett, helikopterek is köröznek a levegőben.

Kari Anne Sand, Kongsberg polgármestere a VG című lapnak azt mondta, a támadás tragédia minden érintett számára.

Nincsenek szavaim. Krízisközpontot állítottunk fel egy helyi hotelben. Minden tőlünk telhetőt megteszünk

– mondta.

Monica Maeland norvég igazságügyi minisztert tájékoztatták az eseményekről és folyamatosan figyeli a fejleményeket.

A rendőrség későn este azt a tájékoztatást adta ki, hogy országszerte minden rendőrt felfegyvereznek. Ez egy óvintézkedés a rendkívüli helyzetben. Norvégiában egyébként normál helyzetben nem hordanak maguknál éles lőegyvert az egyenruhások, de szükség esetén van hozzáférésük azokhoz.

Neked Ajánljuk