Nógrádi György: Amit most látunk, az csak felkészülés a totális háborúra – Mandiner

A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán hadsereg kitart, de napokon belül bekövetkezhet a totális háború.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint, új helyzet elé kerültek az oroszok, ugyanis nem következett be semmi abból, amire számítottak. Az ukrán hadsereg kitart,

de napokon belül bekövetkezhet a totális háború .

„Amit most látunk, az csak felkészülés a totális háborúra. Az eredeti orosz cél egyértelműen az volt, hogy Belarusz felől bejönnek, elfoglalják Kijevet és gyors győzelmet aratnak” – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki szerint semmi nem következett be abból, amire az oroszok számítottak.

Szerinte az elképzelés az volt, hogy

az ukrán hadsereg megadja magát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig külföldre menekül.

„Bekövetkezett az, amire senki nem számított: álló háború Donyecknél és Luhanszknál. Most az álló háború az azt jelenti, hogy az oroszok előre mennek napi 8–12 kilométert” – magyarázta Nógrádi György a TV2 péntek reggeli műsorában.

Ezután elmondta azt is, hogy az oroszok szerint most a krími fronton kell katonai győzelmet aratniuk, és

Kijev képletesen most megmenekült.

Szerinte az orosz stratégia az, hogy a Krímet összekötik a szárazfölddel, aztán Donyeck és Luhnaszk beolvad Oroszországba, majd elveszik Ukrajna tengerpartját is. „A probléma, hogy olyan mélységű nyugati technika özönlött be Ukrajnába, hogy Ukrajna ma a világ egyik legjobban felfegyverzett országa” – mondta el a biztonságpolitikai szakértő.

Emlékeztetett, hogy az amerikaiak újabb 800 millió dolláros katonai támogatást jelentettek be Ukrajna részére, és a franciák is folyamatosan támogatják Ukrajnát. „A kérdés már nem a technika, hanem az ember, aki kezelni tudja” – mondta a szakértő.

Nógrádi György elmondta, hogy ezzel az oroszok új helyzet elé kerültek, véleménye szerint

a totális háború néhány napon belül bekövetkezik.

Ez abból áll majd, hogy a légierő mellett, a tengerről is támadnak majd az oroszok, de bevetik a drónokat és a szárazföldi erőket is.

Nyitókép: Facebook

Neked Ajánljuk