Nógrádi: Egy győztes hadsereg nem fog felállni azért, mert egy pólóba öltözött szerencsétlen ukrán államfő ezt követeli! – Mandiner

A nemzetbiztonsági szakértő ismét értékelte az ukrán-orosz háború jelenlegi állását és annak Európára gyakorolt hatásait.

Az Ultrahang Youtube-csatorna vendége volt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a műsor első részében arról beszélt, hogy a héten zajlott egy megbeszélés Zelenszkij ukrán, Erdogan török elnök, valamint Guterres NATO-főtitkár között Ukrajnában. Nógrádi György kijelentette, Törökország úgy viselkedik, mint a NATO egyik legerősebb katonai hatalma, ami meg is állja a helyét annak ellenére is, hogy az évekkel ezelőtti puccskísérlet után a hadsereg egy részét felmentette a török elnök. 

A szakértő úgy fogalmazott, hogy Törökország rá van utalva Oroszországra és fordítva is igaz, hiszen Moszkva a törökök legnagyobb zöldség-gyümölcs importőre, rengeteg török vendégmunkás dolgozik Oroszországban, a török üdülőhelyek pedig dugig vannak orosz turistákkal. 

Ez a háromoldalú csúcstalálkozó negyven percet tartott, mondom magyarul: miről tárgyaltak? Mindenről! Mondom magyarul: semmiről

– elemezte a helyzetet Nógrádi György, aki szerint a felek csak abban tudtak megállapodni, hogy Ukrajnának több gabonát kell exportálnia. 

A helyzetet tovább értékelve elmesélte, Zelenszkij csak akkor hajlandó Putyinnal tárgyalni, ha az utolsó orosz katona is elhagyja az ukrán területeket, beleértve a Krím-félszigetet is. 

Ez utópia. Ez marhaság. Egy győztes hadsereg nem fog felállni azért, mert egy pólóba öltözött szerencsétlen ukrán államfő ezt követeli”

– közölte.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Neked Ajánljuk