Nemzeti felkelésre szólított fel a tálibokkal szemben az afgán ellenállás vezetője – Portfolio

Honfitársaim, akárhol is vagytok, határokon kívül vagy belül, felszólítunk benneteket, hogy kezdjetek nemzeti felkelésbe a becsület, a szabadság és hazánk jóléte érdekében

– mondta az NRF vezetője egy hétfői hangfelvételen. Ahmed Maszúd kijelentette, hogy bárki harcolhat bármilyen formában, akár fegyveresen, akár tüntetések szervezésével, és az NRF a végsőkig kitart mellettük.

A front vezetője nem kommentálta a tálibok azon bejelentését, hogy elfoglalták Pandzsír tartományt, amelyet az NRF harcosai múlt kedd óta kemény harcokban igyekeztek megvédeni a tálibokkal szemben.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok szóvivője hétfő reggel bejelentette, hogy elfoglalták az addig ellenállást tanúsító tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe az uralmuk alá került, és az afganisztáni háború véget ért. Ígérete szerint a múlt héten felfüggesztett élelmiszer-ellátást, valamint az internet- és telefonszolgáltatást helyreállítják Pandzsírban.

A tálib szóvivő hétfőn azt is bejelentette, hogy “keményen dolgoznak” a kabuli nemzetközi repülőtér teljes újranyitása érdekében. Hozzátette, hogy katari, török és emírségi műszaki szakemberek bevonásával zajlik a munka. Elmondása szerint a repülőtér radarjait kell megjavítani, amelyeket a távozó amerikai csapatok rongáltak meg augusztusban. Az afganisztáni belföldi járatok szombaton újra megindultak.

Miközben a tálibok már ünnepélyesen bejelentették pandzsíri katonai győzelmüket, a radikális csoport továbbra is aktív politikai harcot vív olyan kormány létrehozása érdekében, amelyet mind Afganisztánban, mind a nemzetközi közösségben elfogadnak. A szóvivő szerint a tálibok várhatóan egy átmeneti, ügyvivő kormány megalakítását jelentik be, de ennek pontos dátuma egyelőre nem ismert.

Elemzők szerint maguk a tálibok is meglepődtek hatalomra kerülésük gyorsaságán, és nem volt elég idejük felkészülni a kormányalakításra.

Ahmed Maszúd az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból szervezett ellenállást, és már a tálibok augusztus 15-ei hatalomra kerülését követően tárgyalásos rendezést sürgetett a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról. A tárgyalások azonban gyorsan kudarcba fulladtak, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzsírt, amelyet az 1996 és 2001 közötti uralmuk alatt sem tudtak elfoglalni. A tartomány korábbi parlamenti képviselője, Zal Mohammad Zalmaj Núri szerint az NRF erői taktikai okokból a pandzsíri kormányzói hivatalból a hegyekbe vonultak vissza.

Mindeközben Irán “határozottan” elítélte a Pandzsír tartomány elleni támadást. A síita iszlám köztársaság, amelynek több mint 900 kilométeres közös határszakasza van Afganisztánnal, mindezidáig tartózkodott a hatalomra került szunnita tálibok bírálatától.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk