Nem vállal a keresztény esküvőfotós homoszexuális esküvőt – súlyos bírsággal kell szembenéznie – Mandiner.hu

A fotósnak azonos nemű párokat is fotóznia kell, vagy keményen megbüntetik a hite miatt.

Az egyik New York-i szövetségi bíróság elutasította egy keresztény esküvői fotós keresetét, aki a hitével összeegyeztethetetlennek tartja az azonos neműek házasságát, ezért nem is fogadja el a megrendeléseiket – írja a 24.hu. Hozzátették: az NBC News beszámolója szerint Emilee Carpenter áprilisban fordult a bírósághoz, azzal érvelve, hogy a New York-i diszkriminációellenes törvények arra kényszerítették, válasszon:

vagy elvállalja az azonos neműek esküvőjén való munkát – ami összeegyeztethetetlen a hitével; vagy súlyos bírsággal néz szembe

– ami akár 100 ezer dollár (32,6 millió forint) is lehet, írják. Hangsúlyozták, hogy Frank P. Geraci Jr. nyugat New York-i kerületi bíró azzal utasította el Carpenter keresetét hétfőn, hogy az „a bíróságot nem győzte meg”. A felperes állításainak lényege az, hogy a fotográfiái az ő egyedi művészi stílusának és látásmódjának a termékei. Így a felperes egyedi, nem megmagyarázható szolgáltatásaira vonatkozó mentesség szükségszerűen aláásná, nem pedig szolgálná az állam célját, mivel az az [azonos nemű párokat] alacsonyabb rendű piacra taszítaná, mint amit a nagyközönség élvez – idézi Geraci bíró döntését a portál.

Ateista drámaírót sem kényszeríthetnek, hogy pozitívan nyilatkozzon Istenről

Azt írják, Carpenter az őt munkával kínáló hetedik azonos nemű pár megkeresése után perelte be New York államot azzal érvelve, hogy a törvények sértik az alkotmány első és a tizennegyedik kiegészítésében foglalt jogait. Az előbbi a vallásszabadságot biztosítja, az utóbbi pedig a korábbi rabszolgák állampolgárságát hívatott biztosítani, amikor a polgárháború után bevezették. Ahogyan

a kormány nem kényszeríthet egy leszbikus péket, hogy az azonos neműek házasságát elítélő tortát készítsen,

vagy egy ateista drámaírót, hogy pozitívan nyilatkozzon Istenről, New York állam sem kényszerítheti Emilee-t, hogy olyan üzeneteket közvetítsen, amelyekkel nem ért egyet – fogalmazott a kereset.

Carpentert az Alliance Defending Freedom, egy nonprofit vallási szervezet védte, írják, amely már korábban is pereskedett az LMBTQ-jogok ellen. A csoport elítélte a bíróság döntését, és ismételten kérte, hogy a Legfelsőbb Bíróság foglalkozzon az üggyel. „A bíróság döntése folytatja azt a veszélyes utat, hogy a kormányzat vallási meggyőződésükkel ellentétes üzenetek közvetítésére kényszeríti az állampolgárokat – vagy súlyos bírságokat szab ki rájuk, bezáratja az üzleteiket, vagy börtönbe zárja őket” – nyilatkozta Jonathan Scruggs, az Alliance Defending Freedom vezető jogásza szerdán az ítéletre reflektálva.

Az LMBTQ-pártiak üdvözölték a bíróság döntését,

mondván, „a házassági egyenlőség támogatása még soha nem volt ilyen magas. A diszkriminációellenes törvények minden állampolgárt védenek, és azt jelzik, hogy mindenkit szívesen látnak, és ez jót tesz az üzletnek” – mondta Sarah Kate Ellis, a GLAAD nevű, melegek és leszbikusok jogaiért küzdő civil szervezet elnök-vezérigazgatója csütörtökön.

Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj. Illusztráció.

Neked Ajánljuk