Nem úgy értette Harry herceg a tálibokat gyilkolós kijelentéseit – Mandiner

Harry a veterán katonák öngyilkosságaival takarózik, szerinte a szavai ki lettek ragadva a szövegkörnyezetből.

Mint ismert, Harry herceg a most megjelent könyvében az életének számos érdekes és érdektelen részlete mellett arról is beszámolt, hogy huszonöt tálib harcossal végzett az afganisztáni bevetései során, amikor a brit hadseregben szolgált.

A brit király kisebbik fia most árnyalni igyekszik kijelentéseit. Stephen Colbert amerikai showman műsorában arról beszélt: dühíti őt, hogy úgy állítják be, mintha büszkélkedett volna a háborús emberölésekkel.

Szerinte ugyanis ő csak őszinte akart lenni az afganisztáni élményeivel kapcsolatban, és

a veterán katonákat akarta segíteni, „hogy ne szégyelljék magukat”.

„Csak az volt a célom ennek közlésével, hogy csökkentsem a veteránok öngyilkosságainak számát” – tette hozzá.

Harry kijelentései kapcsán egyébként a brit hadsereg részéről is születtek kritikus reakciók. Richard Kemp, egy  Afganisztánban vezető szerepet játszó volt brit katonatiszt arról beszélt a BBC-nek: aggasztónak tartja, hogy Harry herceg „sakkbábuknak” nevezte a tálibokat,

mert ez „propagandát jelent az ellenség számára”.

Harry herceg egyébként a Netflix-sorozata és friss sikerkönyve megjelenése után a népszerű showműsorban tovább panaszkodott az életét nyomasztó nagy nyilvánosságra.

Itt van minden, amit nem is akartunk tudni Harry hercegről

Varázsgomba, tálibölés, mezei szüzességelvesztés és a többi: teljes bulvárba és önmegsemmisítő üzemmódba kapcsolt át Harry herceg a napokban, ahogy sorra derültek ki részletek frissen megjelenő könyvéből. A brit herceg ugyan csak őszintén kívánt feltárulkozni, de leginkább egy imázsbeli harakiri látszik kibontakozni.

Fotó: ANGELA WEISS / AFP

Neked Ajánljuk