Nem támogatja saját honfitársait a német és a magyar baloldal – Híradó

Kedden szavaz az Európai Parlament a német Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki kinevezéséről. Továbbra is kérdés, hogy többséget kap-e a néppárti, német politikus. A német szociáldemokraták azzal kampányolnak ellene, hogy ő a visegrádi négyek és Orbán Viktor jelöltje. Nem a német baloldal az egyetlen, amelyik saját honfitársa ellen akciózik az Európai Parlamentben. Ugyanezzel büszkélkedett az elmúlt napokban a magyar baloldal is: a DK, az MSZP és a Momentum – közölte az M1 Híradója.

Brüsszel, 2019. július 10. Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter sajtóértekezletet tart az EP brüsszeli épületében 2019. július 10-én, miután találkozott a képviselőtestület házbizottságaként működő, Elnökök Konferenciájának tagjaival. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Alig két hete, hogy feszült alkudozás és hosszas tárgyalások után az Európai Tanács végül a német kereszténydemokrata politikust, Ursula von der Leyent jelölte az Európai Bizottság élére. Németország védelmi miniszterének egyik legnagyobb támogatója a V4-ek, köztük Magyarország volt.

Nem támogatják saját honfitársukat

Az európai szocialistáknak csalódniuk kellett, hiszen ők a Soros György barátjának tartott Frans Timmermanst szerették volna látni a bizottság élén. Von der Leyennek sem az európai, sem a német szocialisták nem örülnek.

„Ursula von der Leyen teljesen alkalmatlan arra, hogy a bizottság vezetője legyen” – írják a német szociáldemokraták saját honfitársukról egy háttértanulmányban, amelyet az Európai Parlamentben terjesztenek.

A baloldali politikusok szerint Von der Leyen Orbán Viktor jelöltje, a többi között ezért is alkalmatlan.

Azt is írják: ha az európai parlamenti képviselők elutasítják bizonyos bizottsági tagok kinevezését, ugyanezt kell tenniük az elnök kiválasztásánál is. Hozzáteszik: az Európai Parlament mondhat nemet, az Európai Tanácsnak pedig új jelöltet kell keresnie.

Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint az, amit a német szociáldemokraták csinálnak, elfogadhatatlan. Szerinte Ursula von der Leyen alkalmas a posztra, ráadásul most először adhatná Németország az Európai Bizottság vezetőjét. Markus Söder szerint a baloldal egész egyszerűen nem hajlandó konzervatív jelöltre szavazni, és inkább röpiratokkal áskálódik.

Magyar politikusok ellen is lobbiztak 

Nem a német jobboldali politikus háttérbe szorítása az egyetlen, amellyel a baloldal próbálkozik. Egy, az M1 birtokába került e-mailben például az európai szocialisták arról írnak, hogy a szakbizottságokban karanténba zárják a nekik nem tetsző jelölteket, például a fideszeseket, így pedig nyomást gyakorolnak a frakcióikra, hogy másokat jelöljenek.

Az ügyben az M1 Híradója kereste az európai szocialistákat, hogy miért rúgják fel a korábbi megállapodásokat, miközben ők védik leghangosabban az uniós elveket. A frakció napok óta nem válaszol a megkeresésre.

A magyar baloldali politikusok is lobbiztak a fideszes jelöltek ellen. A Demokratikus Koalíció büszkén be is jelentette: ahogy csak lehet, akadályozni fogják a fideszes politikusok uniós munkáját.

A DK terve eddig nem vált be.

A fideszes Deutsch Tamás és Gál Kinga is alelnök lett egy-egy uniós szakbizottságban, Járóka Líviát pedig megválasztották az Európai Parlament egyik alelnökének.

Ötven plusz egy százalék kell 

A bizottság elnökének kiválasztásáról pedig kedden szavaznak az EP-ben. A szocialista frakciónak, amelyhez a német SPD is tartozik, önmagában nincs elég tagja ahhoz, hogy megakadályozza Ursula von der Leyen megválasztását. A német politikusnak azonban a szavazatok ötven plusz egy százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy bizottsági elnöknek válasszák.

Ha nem szerez abszolút többséget, akkor az Európai Tanácsnak egy hónapja lesz arra, hogy új jelöltet javasoljon.

Neked Ajánljuk