Nem nagyon készül a pápa az Orbánnal tervezett találkozójára – hvg.hu

A néhány nap múlva kezdődő budapesti Eucharisztikus Kongresszusra a magyar fővárosba érkező Ferenc pápa azt nyilatkozta, még nem tudja, találkozni fog-e Orbán Viktorral. A katolikus egyházfő arra sem nagyon emlékezett, hogy találkozott-e Orbánnal a csíksomlyói pápai mise alkalmával.

“Nem tudom, találkozni fogok-e vele. Annyit tudok, hogy a hatóságok üdvözölnek majd. Nem Budapest központjába megyek, hanem a kongresszus helyszínére, és van egy terem, ahol találkozom majd a püspökökkel, és ott fogadom az érkező állami vezetőket is. Nem tudom, ki jön majd” – mondta Ferenc pápa a Vatican Newsnak.

Azt is elárulta, nem készül semmiféle közlendővel a találkozókra. „Nem előre megírt forgatókönyvvel utazom: amikor valakivel szembetalálom magam, a szemébe nézek, és a dolgok maguktól alakulnak. Nem szükséges azon gondolkodnom, hogy kinek mit fogok mondani” – közölte.

A 444 által ismertetett nyilatkozat szerint az interjúban az egyházfő abban sem volt teljesen biztos, hogy nem Orbán volt-e az a kormánytag, aki Áder Jánossal kilátogatott 2019-ben a csíksomlyói pápai misére. „A köztársasági elnököt ismerem, mert ott volt az erdélyi misén (…), és egy miniszterrel érkezett. Azt hiszem, nem Orbán volt az.” (Egyébként Ferenc pápa 2019-ben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel találkozott.)

Neked Ajánljuk